Posted by : Филип Миразчийски четвъртък, 18 август 2016 г.
Важно е да се направи уточнението, за коя част на велоалеята по бул. Витоша става въпрос в този пост. Тук ще разгледаме само частта на алеята от бул. България до Южния парк в съответната посока. По проект, алея/лента трябва да има и от другата страна на булеварда, по посока НДК. Дясната част на булеварда вече официално е открита и приемаме, че повече промени няма да се правят.

Велоалеята е свързана с тази на бул. България, посредством пешеходната пътека на рампата за слизане посока Бояна. Идвайки от НДК, пресичането е опасно, защото завоят на пешеходната пътека е на 70-80 градуса и няма видимост назад. Съответно, велосипедистите трябва да слязат от колелото, да се огледат и чак тогава да пресекат. Едно голямо огледало за виждане назад, поставено до велоалеята, лесно би решило този проблем.

Пресичайки през островчето, велосипедистите отново слизат на бул. Витоша и се нареждат до колите на светофара. Лошото тук е, че велоалеята в тези 10-15 метра не е отделена физически от автомобилитие. Хубавото е, че светофарът за велосипедисти светва една идея преди този за колите, давайки им безопасно предимство. 

Първата снимка, която виждате е точно след пресичането на рампата за качване от бул. България. Велолентата отново не е е с физически разделители, а 10-15 метра по-късно, тя се качва на тротоара в рамките на следващите 50 метра.

NB: Кликнете на снимките, за да ги отворите в по-голям размер.


Скосяването на тротоара не е идеално и велосипеди с по-тънки гуми трябва значително да забавят скорост, за да се качат. Също така, няма физически ограничители, които да пречат на продължаването на велосипедистите напред.


По план, от лявата страна на колчетата, ще има места за паркиране. Не виждам какво обаче пречи на автомобилите да паркират и върху самата велоалея. Червената боя?


Велоалеята не е тясна, но в идеалния случай, нямаше да се намира на тротоара. В момента тя просто предразполага към конфликт с пешеходци. Също така, колчетата са прекалено близо до границата на велоалеята и са потенциално опасни. Настилката е от павета, което е далеч от идеалната настилка - асфалт. Боята изглежда неособено издръжлива.


Тук велоалеята слиза на улицата и става на велолента, която в по-голямата си част е разделена с физическа бариера от автомобилния трафик. Настилката е перфектна. Каналите на шахтите са поставени така, че гумите на велосипедите да не могат да пропаднат в тях.


Участък, който е без физическа бариера. Аз лично не схващам логиката зад това.


Предвидливо е оставена пролука за изваждане на кофите през алеята. Минус е, че маркировката на лентата сочи само напред. Ами надясно? Защо не можем да завием надясно? За наляво да не говорим! Тъй като няма джоб за велосипеди, пред стоп-линията за автомобилите, се налага колоездачите да предприемат доста рискови маневри или да слизат от велосипедите и да пресичат като пешеходци на светофарите, което намалява флуидността на движението им драстично.


Светофарът светва едновременно за всички. Каква е логиката на предишния да има предимство за велосипедистите, а на този не?


След светофара, велолентата продължава отново без физически прегради.


100 метра по-късно, преградата между движението на автомобилите и велолентата е от паркоместа и така чак до Южния парк. Никак не лош подход, тъй като дава дори допълнителна защита на велосипедното движение. Щеше да е идеално, ако между паркоместата и велолентата имаше още 30-40 см буфер за отваряне на врати. Сега това място се губи между маркировката на лявата лента и маркировката на паркоместата без да се използва пълноценно за нищо.При следващото кръстовище няма видимост на пресичащите отдясно. Ситуацията с маркировката и завоите наляво и надясно е също толкова плачевна. Движение само направо!Тук, а и на други места възниква проблем с липсата на видимост на завиващите надясно коли, които може да не забележат, че по велолентата има движение, което е с предимство.

Тук свършва тази велоалея, като няма никакъв конкретен преход до Южния парк. Просто се стига до един край на велоалеята, със светофар, който на всичкото отгоре и не работи.
Светофарът за велосипеди свети само червено. Специално изчаках три цикъла, за да проверя как е измислена схемата с велосипедното пресичане. Накрая минах направо, когато на пешеходците свети зелено и на колите зелено за надясно.


Тъй като ще използвам алеята почти ежедневно, ще ви държа в течение, ако по нея настъпят някакви промени. А дотогава, ето и моята оценка за нея:


Ако не знаете как формирам оценките си, можете да разберете това от предишния ми пост! Всяка нова (а и стара) велоалея, която се появи в София ще бъде оценена тук скоро :)


UPDATE: Четири дена по-късно, по велолентата има големи промени. Някои от проблемите са отстранени, а велолентата е почти завършена и в обратната посока - към НДК. Явно просто майсторите работят бавно и не могат да смогнат да завършат всичко наведнъж. Появили са се още светофари за велосипедно движение - някои са настроени така че да дават предимство на велосипедистите, други пък са разположени на абсолютно неподходящо място, а пък се задействат само с бутон. Повече вижте в снимките долу:

Забележете как е паркиран автомобилът на снимката. С издадена предница точно на завоя на алеята. Когато спрях да снимам, дойде собственичката на автомобила, с която проведохме изключително възпитан разговор. Тя се оплака, че от няколко дни постоянно има проблеми с паркирането, тъй като велолентите се правят на час по лъжичка. Вчера била паркирала от другата страна, но на сутринта заварила колата си преместена почти в средата на платното. Досетих се, че явно е преместена от паяците, за да може да се сложат разделителите на лентата. Предупредих я, че е спряла опасно за велосипедистите и, че някой може да й причини на колата нещо повече от вдигнати чистачки и снимка в интернет. Накрая, тя учтиво се премести. Предните дни, когато минавах по лентата в частта й където нямаше физически бариери, върху нея имаше поне три паркирали автомобила, а едно момиче от Варна тамън си инсталираше джипа върху лентата, когато минавах от там. Учтиво я помолих да го паркира правилно, без да пречи на движението. Веднага го направи, но преди това нямаше как да не се отбележи удивения й поглед тип - "Какво ми говориш бе? Велокакво?" Извод - велоалея без анти паркинг колчета и други физически разделители на пътя, постоянно ще е неизползваема. Примери не един - Младост, бул. Тодор Александров...Нали си спомняте участъка без колчета точно преди кръстовището на поликлиниката? Е, вече има поставени такива! На светофара също е дадено предимство на велосипедистите - те тръгват 1-2 секунди преди автомобилите.Колчета са поставени и след светофара, та така чак до Южния парк. Преди тази зона не беше защитена от паркиращи и движещи се автомобили. Пролуки в колчетата са оставени за всички гаражи и кофи.
За всички, които се притесняват от отварящи се врати отдясно. Както виждате пространството е абсолютно достатъчно за безопасно преминаване.


 

Ако си спомняте, бях написал, че на този светофар, секцията за велосипедисти не работи и свети постоянно червено. Това не е така. Светофарът си работи, но се активира с копче...
...копче, което е поставено с гръб към велосипедистите.  За да го натиснеш, трябва да минеш пред светофара и почти да слезеш от колелото. По този начин обаче, ако искаш да видиш кога ще ти светне зелено, трябва да се върнеш два метра назад. Този проблем може много лесно да се реши, ако се сложи един стълб два метра преди светофара с този бутон за велосипедисти. Сегашната ситуация предразполага към нарушаване на законите и инциденти.


От другата страна на същата пътека, също има бутон за велосипедисти, но там няма светофар. Дори и да имаше, велосипедистите преминаващи тук щяха да навлизат в лентата за насрещно движение.
От тук се пренасяме от дясната страна на булеварда - посока НДК. На кръстовището къщо има поставен светофарен бутон за велосипедисти. Същия проблем откриваме и тук. Бутонът е поставен на удобно и трудно откриваемо място. Когато го натиснеш, трябва да се върнеш метър назад, за да видиш цвета на светофара. Колко по-просто щеше да е, ако бутона беше на колче, малко преди самия светофар или беше сложе малък и нисък светофар за велосипедисти. Когато се натисне, светва зелено само за велосипедисти, а за всички други червено - включително и пешеходци. Защо?Скосяването на тротоара е на неудобно място за велосипедистите.От тази страна на булеварда също са поставени предпазни колчета по цялото й протежение:Както изключително ясно се вижда на снимките, отстоянието от паркиращите коли е напълно достатъчно:Тук светофарът също дава предимство на велосипедистите:Настилката е перфектна - такава трябва да е на всяка велоалея/лента:UPDATE: 02.09.2016

От светофара на последната снимка, велолентата продължава еднопосочно до кръстовището с бул. Пенчо Славейков.По думите на зам. кмета по транспорта - Евгени Крусев, тук предстои поставяне и на велосветофар. Надявам се, и поставяне на делинеатори в секцията до острова на следващата снимка.


Тук искам да дам едно предложение на г-н Крусев. Защо вместо велолентата да се качва на тротоара при втория пешеходен тротоар, не се продължи по пътя, където едната лента така или иначе винаги е заета от незаконно паркирани коли? Така или иначе, след входа за паркинга на НДК, тя пак е на пътя.В посока Южен Парк, на пресичането при рампата за слизане на бул. България, е направено ново скосяване и най-вероятно ще има разчертаване на маркировка на велопътека.


Поставени са делинеатори и на тази зона, на която досега нямаше дори маркировка. Тук алеята е двупосочна, което позволява преминаването от бул. Витоша към бул. България регламентирано и безопасно.Тук би трябвало да има и велосветофари, тъй като на това място ще се пресича булеварда, преминавайки от бул. Витоша, към бул. България.
Лично за мен, промяна по оценката не се налага, тъй като хубавите и лошите неща просто са копирани и от другата страна на булеварда. Въпреки средната си оценка, тази велоалея е една от най-добрите в София и определено трябва да се отбележат положителните промени при поректирането на вело инфраструктура. За нещастие, множество проблеми и недомислици остават валидни тук и най-вероятно ще продължат да са валидни и при следващите построени велоленти, ако проектантите и общината не си вземат поука.

{ 36 коментара... read them below or Comment }

 1. По закон, велосипедистите, пресичащи на "зебра" не трябва ли да пресичат като пешеходци- пеша, бутайки колелото си? Ако е така, това отговаря на болшинството въпроси свързани с кръстовищата и пешеходните пътеки по пътя на алеята.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, така е. Но не и там, където те са продължение на велоалея. Така наречените велопътеки.

   Изтриване
  2. Къде видяхте пешеходна пътека по посока на велоалеята, само не мога да разбера, маркировката на пътя ли не се познава????

   Изтриване
  3. При абсолютно всяко от пресичанията на други улици?

   Изтриване
 2. "Начална и крайна точка" изобщо не заслужават 5. В началото се пресича пешеходно и доста опасно, а в края, както сте посочили, завършва с вечно-червен светофар и стрелка "само направо" при липса на посока "направо". Поне това се вижда от снимките. Би трябвало и да има параметър "средна скорост", който тук едва ли ще надхвърля 15 км/ч, а до паркиралите коли аз лично не бих се движил изобщо.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Под начална и крайна точка се разбира дали изобщо води до нещо значимо или води до някой шубрак. В единия си край е свързана с друга велоалея, а в другия си с парк. Не става въпрос за техническото й свързване. Средната скорост днес ми беше около 20 км/ч, което за град е перфектно. А защо не бихте карал до паркираните коли?

   Изтриване
  2. Аз подозирам риска от отваряне на врата като евентуална причина. :) Колкото до забележката в статията, този буфер е нужен и от страната на "лявата лента", защото отварянето на врата от страната на движението е също толкова конфликтно и опасно, а и неизбежно, предвид това, че шофьорът трябва да слезе независимо дали има пътници.
   Мисля, че оценката винаги трябва да включва техническото изпълнение, вкл. "свързване". Не съм чел за начина на оценяване, но е видно, че тук има сериозни пропуски, аз като такъв бих окачествил и непоставянето на физическа преграда, нивото на тротоара при прехода, липсата на друга настилка за алеята там, липсата на колчета и т.н.

   Изтриване
  3. Всичко това е включено в оценката. От буфер за отваряне на врати отляво, няма, защото шофьорите по навик гледат в огледалото преди да отворят врата. Пътниците не. Както и да е, в момента там където паркирането е разрешено също слагат физически прегради, които сами по себе си осигуряват доста голям буфер и карането става още по-безопасно.

   Изтриване
  4. "Под начална и крайна точка се разбира дали изобщо води до нещо значимо или води до някой шубрак"

   Така вече има смисъл, съгласен съм. Като са сложили и колчета, вече няма да е проблем с отварянето на вратите. Есента се очаква да минавам често от там между двете ми работни места и определено ще ми е по-спокойно да карам по велоалея. Само дано са направили качествено отводняване, да не стане като в Надежда.

   Изтриване
 3. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 4. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ако такова нещо прави велолентата неизползваем, представям си какъв велосипедист и шофьор сте. Това е широко разпространена практика в ЦЯЛ свят и не е нещо, което тепърва откриваме в България. Ако ви е опасно да карате по велолентата, прав ви път, карайте си в средата на автомобилното платно, ако щете.

   Изтриване
 5. Поредната полюция и усвояване на средства. Улица която не проектирана за това да се прекрои за сметка на всички други участници в движението. Интересно досега като нямаще дублиращи светофари за велосипедисти как пресичаха?! Колко пари откраднаха законно ето това е истинския въпрос ;)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не сте чела май, ами само говорите. Идеята на тези светофари е да светват преди светофарите на колите, за да дадат предимство на велосипедите. И айде само да не си говорим, кой бил ощетен, защото ВСИЧКО в този град се прави за колите! ВСИЧКО! И какво значи улица, която не е проектирана за това? Улицата претърпява ремонт и има нов проект за нейното изграждане и промяна на движението. Аман от авто-талибани като вас. Велосипедистите са ви криви...

   Изтриване
 6. Прочетох статията с интерес, защото всеки ден използвам маршрута. Искам леко хумористично да посоча два факта, които много трудно се постигат (това го казвам с огромна доза ирония). Едното е локвата която се събира на кръстовището на бул.Витоша и бул.П.Славейков на десния завой посока Южен парк, имаше я преди ремонта има я и след, явно е исконна ценност за ползвателите! :)))) Второто е отново локвичка на островчето за пресичане от бул.България и отново е на бул.Витоша. Нека запазим тези ценности и им се наслаждаваме след всеки дъжд. Много усилия и безсънни нощи изискават тези "постижения" или по вероятния сценарии - геодезиста на терена и изпълнителите след това за нищо не стават, а приемната комисия е кьорава в пряк и преносен смисъл :)))

  ОтговорИзтриване
 7. Жалко, че няма как да кача снимките от тази сутрин. Иначе поздравление за блога!

  ОтговорИзтриване
 8. Анастас Анастасов
  За сега имам само забележка с копчето на светофара (преди влизане в Южния парк) Ако не го натисне някой пешеходец(а той е поставен далеч от вело алеята ) -не светва и за велосипедистите светофара ... това води до конфронтация с автомобилите ...

  ОтговорИзтриване
 9. Снощи като се прибирах, дори като се натисне копчето не светваше и за велосипедистите. За момента свети постоянно червено. :(

  ОтговорИзтриване
 10. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 11. http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-08-17/moderna-veloaleya-v-sofiya-predizvika-sporove
  Според изказванията в този репортаж, ще се слагат още колчета за безопасност на велосипедистите. Още не съм карал по алеята, но липсата на пълно скосяване в началото на алеята е признак на пълна малоумщина - нито е трудно, нито е скъпо да го бяха направили. Един човек с инвалиднна количка би се затруднил още повече при слизане или качване. Недоумявам защо няма навсякъде колчета, а са направили само маркировка. Поне да беше в жълто или червено подобно на бус лента, за да е още по-видимо. И ако тук плочките са само на моста, продължавам да не разбирам защо не направиха по цялото протежение на бул. България асфалтова алея. Яд ме е, че нещата се правят през пръсти. Ако няма пари или техническа възможност, разбирам, но имам усещането, че алеите се правят от хора, които не са се качвали ни велосипед. Най-яркият пример е кръстовището на П. Славейков в посока НДК- всяка сутрин трябва да нарушавам правилата и да пресичам бул. Витоша, за да мога да премина отдясно и да се включа в т.нар. велоалея. Но не е за това темата на колегата, тъй че да не спамя повече :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Вече има колчета навсякъде, даже и от другата страна в посока НДК. Явно просто са действали заедно. След малко ще кача и снимки :)

   Изтриване
  2. Снимките нещо не се зареждат в момента.

   Изтриване
  3. Хмм, при мен се отварят. Пробвай с друг браузър, може да се оправи :)

   Изтриване
  4. Новите снимки не се отварят, старите са ОК. Не се оправя с browser-a, може би нещо с права?

   Изтриване
 12. За края на алеята в посока НДК заместник-кметът каза, че трябвало да се пресече: http://vid.btv.bg/btvnews/2016/08/18/veloalei_20160818_084621_fac353093d-1.mp4
  Аз лично ще си продължа директно направо и не виждам знаците или маркировката да подсказват нещо друго..

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Най-логично е да се продължи направо, но да има опция и за пресичане, в случай, че искаш да продължиш по бул. България!
   Благодаря за снимките!

   Изтриване
  2. Да, това би бил перфектния вариант! :)

   Изтриване
 13. Абсурд е да пресека, само за да се озова след 50 метра в насрещното и да трябва да пресичам през подлеза или през движението, само за да се озова отново от дясната страна, вместо просто да продължа до светофара. :)

  ОтговорИзтриване
 14. Представям си като мине снегорина през зимата, какво ще остане от тези жълтите джаджи, които предполагам, хич не са евтини.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, това е проблем на който трябва да се открие решение. Миналата година велоалеята по бул. България я чистеше едно малко снегоринче, което беше с подходящи размери.

   Изтриване

 15. What's up, I want to subscribe for this web site to get most up-to-date updates, so where can i do it please help out. gmail.com login

  ОтговорИзтриване
 16. Great blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol hotmail email sign in

  ОтговорИзтриване

Архив