Posted by : Филип Миразчийски четвъртък, 18 август 2016 г.


Придвижването с велосипед, макар и отдавна наложило се като абсолютно интегрална и незаменима част от целия транспортен поток в Европа и Северна Америка, расте с малко по-бавни темпове в София. Тук умишлено казвам София, а не България, защото градове като Пловдив и Бургас, буквално не могат да се поставят на едно ниво със София, за да не се обидят. Велоинфраструктурата там се развива със страшна скорост и никак лошо качество.

Каква е ситуацията в София, обаче? В столицата има малко повече от 36 километра велоалеи, въпреки, че всяка година се обещават поне по 50 нови. От тези 36 километра, едва ли и половината стават за ползване, а от тази половина, неповече от една четвърт са направени с малко по-висок стандарт. По мое мнение, няма нито една велоалея, която да няма забележки. И въпреки това, броят на велосипедистите ежедневно непрекъснато расте. Според проучване на Велоеволюция, броят на велосипедистите в София се е увеличил почти 300 % от 2012 до 2015 година. Тази тенденция неизбежно ще се увеличи, а с нея и нуждата от адекватна велоинфраструктура.

Хубавото в цялата ситуация, е че предишният заместник-кмет по транспорта Любомир Христов, който беше пагубен за транспорта в София си отиде безславно. На негово място, с трудната задача да се въведе някакъв ред и прогрес в транспортните политики на София, застава Евгени Крусев - млад, образован и очевидно отворен за промени. Дали в София ще има промяна към положителни тенденции в транспортната ситуация, предстои да видим.

Междувременно, аз се заемам да направя оценка на велоалеите в София. От позицията на какъв го правя ли? Първо - те са изградени с моите и вашите данъци и второ - ползвам ги ежедневно. В този пост ще прочетете малко повече за критериите, които съм избрал и начина на оценяване,а тук можете да видите и първата ми оценка на велоалея - току що откритата по бул. Витоша.


За оценката съм избрал три основни критерия. Всеки от тях им по четири подкритерия. Оценката за всеки подкритерий е от 1 до 5. Всеки критерий получава средна оценка от четирите под критерия. Крайната оценка се формира на базата на средния резултат на основните 3 критерия.Безопасност


Конфликт с пешеходци - Велоалеята по тротоара ли е? Пресича ли пътя на пешеходците? Маркирана ли е достатъчно добре, така че пешеходците ясно да правят разлика между тротоар и велоалея?


Конфликт с автомобили - Имат ли автомобилите възможност да паркират върху велоалеята или да я запушат по някакъв начин? Има ли опасност от отваряне на врата на кола? Как са направени пресичанията на улиците? Имат ли завиващите автомобили видимост към велосипедното движение?


Физическо отделяне - Има ли велоалеята физическо ограничение от автомобилния трафик?


Предимство на велосипедите - Има ли светофарни уредби за велосипедисти? Ако има, светват ли те няколко секунди преди тези за автомобилите? Има ли велосипедни джобове на светофарите, преди стоп-линията за автомобилите? Маркирано ли е добре предимството на каращите направо велосипедисти, пред завиващите надясно автомобили?

Свързаност


Начална и крайна точка - Има ли велоалеята адекватни начало и край? Свързана ли е с вече съществуващи велоалея?


Връзка със странични улици - Предвидена ли е връзка на велоалеята със странични улици и продължаване към бъдеща веломрежа?


Възможност за леви завои - Как е устроено завиване наляво от велоалея, която е разположена в най-дясната част на пътното платно?


Пътна маркировка и инфраструктура - Добре ли са направени преходите от път към тротоар, от велоалея към велоалея? 


Удобство


Широчина - Достатъчно широка ли е велоалеята? Тя трябва да е минимум 1.5 метра, ако е еднопосочна и минимум 2 метра, ако е двупосочна.


Настилка - Какво е качеството на настилката? В идеалния случай тя е асфалтова. Има ли дупки, и други опасни места?


Скосявания - Ако има скосявания на тротоар, за качване/слизане от велоалеята, на еднакво ниво ли са?


Друга инфраструктура - Има ли други проблеми с инфраструктурата по велоалеята? Кошчета и стълбове по средата й? Липса на маркировка? Възможности за блокирането й от маси, пейки, импровизирани сергии? Има ли колчета и огради, прекалено близко до границите на велоалеята?


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив