Posted by : Филип Миразчийски петък, 29 юли 2016 г.На 22 май 2015 година, попитах Ади дали ще се омъжи за мен и тя каза да! Приблизително шест месеца по-рано започнах проучването за това, какъв трябвя да е годежния пръстен, как да го избера и откъде да го купя.

Тъй като това се оказа един сравнително дълъг и сложен процес, ще се опитам да синтезирам всичко най-важно в един пост, който да можете да използвате, когато решите да предложите брак на своята половинка (или четвъртинка, както е в моя случай).

На първо място, трябва да споделя, че всъщност традицията с подаряването на диамантен годежен пръстен, не е много тачена от мъжете в България. Не знам защо е така, но забелязвам същото с празници като Свети Валентин и Хелоуин. Ако вие сте от тези мъже, можете да спрете да четете още сега. Тук няма да разберете как да купите годежен пръстен от китайците на Илиянци или да го оплетете от ластици от Джъмбо. Нито пък бих ви посъветвал да купите пръстен с цирконий, освен ако наистина, ама наистина бюджетът ви не е ограничен.

Като начало, нека видим, кои са най-общите насоки и съвети при избирането на годежен пръстен:

Цената на пръстена, трябва да се равнява на между 1 и 3 заплати на мъжа. Това правило силно зависи от възможностите ви, но и много говори за вас и това какви са приоритетите ви. Ако искате да отбиете номера, има пръстени с цирконий за по 100 - 200 лева, които можете да купите и за сума пет пъти по-малка от една средно-статистическа заплата в София например. Ако приемате предложението за брак и бъдещето с човека, за когото искате да се ожените сериозно, препоръчвам ви да не пестите прекомерно за такива неща. Естествено, ненужно е и излишното изхвърляне и показност. В крайна сметка, всичко зависи от вас, но не забравяйте правилото 1-3.

Направете обстойно проучване и обиколете поне 10-15 магазина за бижута. Четене, четене, четене. Купуването на нещо толкова важно, не става с 20 минути избиране в първия магазин, в който влезете. Изборът на диамантен пръстен е свързан с доста фактори и не е нещо, което може да се претупа успешно. Ако избързате, ще съжалявате доста - връщането често е доста трудно, а замяната доста скъпа. Така че, не бързайте. Не купувайте от първия магазин, в който нещо ви хареса. (И, ако трябва да съм честен, изобщо не купувайте от магазин, но за това след малко).

Разберете много добре, какво би се харесало на вашата половинка. Това също е нещо, което не става от днес за утре и отнема много време. Затова ви трябват минимум 6 месеца, преди купуването на пръстена. Има огромно разнообразие от материали, форми и цветове. Трябва да знаете дали приятелката ви харесва бяло или жълто злато. Дали не е алергична към някой метал. Дали обича изчистени бижута или такива, на които златни делфинчета държат диамант в устите си, като на тeзи пръстени на снимката:Последният ми и най-важен съвет е: Не бързайте и се насладете на момента! Избирате пръстен за един от най-важните моменти в живота ви, за най-важния човек в живота ви. Не бъдете от мъжете, които намират това за досадно и безсмислено, а най-малко бъдете от мъжете, които намират това за маловажно. :)

Сега, малко и за магазините. Мога да говоря само за ситуацията в София и в българските интернет магазини за бижута и тя е ТРА-ГИЧ-НА! Бижутата, които се предлагат са предимно кичозни и претруфени. Цените им са космически, сравнени с качеството, което предлагат. Обслужването е от продавачки, които не разбират нищо от диаманти. Според тях, важната информация е само колко карата е диаманта и в каква форма е. Цвят, качество, разрез, флуоресценция - това за тях са детайли, които явно не ни касаят. Да не говорим, че само за диамантите в един от най-скъпите магазини имаше сертификати за автентичност от GIA (световно признатата сертифицираща агенция). Навсякъде другаде беше листче, напечатано на принтер, на което пише "Това е диамант".

Пръстена на Ади купих от сайта Blue Nile. Първоначално имах известни притеснения, защото никога не съм купувал нещо толкова важно и скъпо през интернет и то без да съм го видял първо на живо. След известно проучване обаче разбрах, че това е една от най-реномираните (но все пак бюджетни) компании продаващи диаманти и бижута въобще. Цените им, сравнени с всичко, което видях на живо в София, са между 30% и 40% по-ниски. Обслужването е на световно ниво. Всеки диамант е със сертификат от GIA. Пръстен може да се замени безплатно, в случай че не сте уцелил размера. А всеки диамант, който поръчате пътува със застраховка, за да не се притеснявате, че може да загубите парите си.

Важната информация за всеки диамант, според която трябва да направим избора си:

ФОРМА

Всеки диамант, който се продава, е изрязан под определена форма. Колкото по-нестандартна е тя, толкова повече се покачва и неговата цена. Най-търсените форми на диаманти са Round и Princess. Имайте предвид, че дори и да ви харесват диаманти във формата на сърце (Heart) или круша (Pear) те много трудно биха се съчетали със стила на вашата половинка. Моята препоръка е да се придържате към двете най-разпространени форми, поради тяхната непреходност и непретенциозност.


Кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер


РАЗМЕР

Каратите на диамантите не са същите като каратите на златото. Докато при златото каратите се отнасят за неговата чистота, то при диамантите те се отнасят за неговото тегло. Естествено, колкото повече карата е един диамант, толкова по-скъп е той. Цената на каратите расте двойно на всяка единица карат. Ако приемем, че диамант един карат струва 3500 лева, то диамант два карата ще струва 7000 лева. От личен опит бих ви посъветвал да не се изхвърляте и да не купувате диамант над 0.5 карата. Всичко по-голямо от това, просто става непрактично за ежедневно носене. Дори диамант от 0.35 карата е голям и често се закача по различни неща, докато се носи. Не се подлъгвайте от малкото число, реално самият диамант изобщо няма да е малък.


Кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер


РАЗРЕЗ

Разрезът е най-важната характеристика за качеството на един диамант. Той има най-голямо влияние върху цялостния външен вид на камъка, както и на неговата способност да блести. Зле изрязан диамант ще изглежда по-тъмен или пък много малък, както и ще отразява светлината по странен и грозен начин (надолу и настрани). Задължително диамантът ви трябва да е с Ideal Cut. Разрезът е единственото нещо, с което не трябва и не можете да правите компромис.

Кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер


ЯСНОТА

Нивото на яснотата ни казва дали по самия камък има наранявания и колко лесно видими са те. Категорично не ви препоръчвам да купувате диамант с нива I3, I2 или I1 Clarity. Това са камъни, по които има наранявания, видими и с просто око. Те са много изкушаващо евтини, но и качеството им отговаря на цената. SI2 и SI3 също не са препоръчителни. Минималното ниво на диаманта ви трябва да е SI1 - по камъните с това ниво има леки наранявания, видими с 10x увеличение, но не се отразяват на визуалните качества на диаманта. Най-високите нива FL и IF са безсмислени, особено имайки предвид, че увеличават цената понякога и двойно, а няма да забележите никаква разлика между FL и VS2 например. Идеалните нива на яснота спрямо качество и цена са VS1, VS2, SI1.


Кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер


ЦВЯТ

Перфектният цвят за един диамант е... безцветен (D). Цветовата скала на диамантите варира от безцветен (D) до леко жълт (S-Z). Има и изцяло жълти диаманти, които са отделен тип и се срещат много рядко, като тяхната цена е доста висока, поради уникалния им цвят. Моят съвет е да купите диамант с цвят Near colorless/Slightly Tinted (J). Причината за това е, че разликата между D и J е абсолютно невидима с просто око, а разликата в цените е огромна. Нещо повече, ако вземете диамант с цвят J и високо ниво на синя флуоресцентност, неговата безцветност ще изглежда по-висока.


Кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер


Нека обобщим още веднъж... Най-важното е да не се стресирате, но и да приемете нещата напълно сериозно. Откажете се от купуването на годежен пръстен от магазин в София. Каквото и да решите, не се изхвърляйте излишно, но определено не купувайте и най-евтиното. Помнете - The simpler, the better! Най-подходящите форми на диамантите са Round и Princess. Винаги, винаги, винаги камъка трябва да е с Ideal Cut! Clarity е идеално да е между VS1 и SI1, но нищо по-ниско от това. Цвят J с по-висока синя флуоресценция е идеалната комбинация за диамант. 

Предлагането на брак е един от най-важните моменти в живота ви, насладете му се!

{ 4 коментара... read them below or Comment }

Архив