Posted by : Филип Миразчийски събота, 16 август 2014 г.

Снимка: Иво Мирчев
Последните десетина дни не бях в България и нямах постоянен достъп до български медии и интернет. Най-тежка ми беше липсата на информация - какво става в Украйна, в Русия, в Ирак, в Тайланд, борбата с Ебола в Африка - все неща, които смятам, че е нормално едно общество да го интересуват безкрайно много. 

Каква беше изненадата ми обаче, когато открих, че най-голямата болежка в България не е нахлуващата в Украйна Русия, която прави това каквото си иска, ами... цената на доматите! Цената на доматите видиш ли била от първостепенно значение за блъгосъстоянието ни като общество (по думите на ИД на Асоциацията на земеделските производители в България). 

Сега, тук в мен веднага възникват няколко мисли:

1. Българската икономика на доматитО ли се крепи? Периодично се появяват новини от рода на: Кой изцеди българския домат?Евтини домати от Румъния вдигат на протести земеделциВидинчани купуват евтини домати от Румъния;

2. Принципно, няма много икономическа логика, домат, който се произвежда локално в България, да струва 4-5 пъти повече от същия домат, който се произвежда в Германия например - за него трябват допълнителни съхранение, транспорт и други странични разходи. Това, че българските домати струват 2.80 лева на килограм, а немските и гръцките им братя 0.80 лева се струва икономически национализъм, който за щастие не работи на свободен пазар, а България е точно такъв в ЕС. Няма протекции, няма мита - всеки е свободен да си избере, кой домат иска.

3. Земеделските производители у нас като цяло ми се струват доста нахални и май все още живеят с мисълта, че България е страна, която се крепи само на земеделие и ядрена енергетика. Еми, news flash - през 2014, в отворения европейски и световен пазар - единствения ни търговски партньор не е СССР и можем да се справим перфектно без да си произвеждаме всичко на родна земя - от домати, до банани. 

4. От антипазарните мерки, които земеделците у нас често бленуват, губят повече хора, отколкото печелят. Аз като данъкоплатец не искам да давам субсидии на малка група хора, за производство на земеделски продукти, които на всичкото отгоре да купувам от тях после на високи цени, само защото са "произведени в България". Искам качество на нормална цена и, ако българския производител не може да ми го даде, ще отида при друг. Така работи търговията.

5. А и още един съвет, който знам, че няма да се хареса - колкото повече намалите цените на стоките си, толкова повече те ще се купуват.

Но тъй като спадът в цените на доматите е пряко следствие от смешните и абсолютно неадекватн контра-забрани на Путин, въпросът с доматите придобива малко по-интересен отенък. Та в този ред на мисли - благодаря ти Путин, вчера си взех 4 килограма розови домати на на 4 пъти по-ниска цена. Чакам скоро същото да се случи и с френските сирена, филетата и говеждото, пък ще направя един банкет в твоя чест!

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив