Posted by : Филип Миразчийски вторник, 8 юли 2014 г.Sofia Rocks 2014 мина и замина, но емоциите от него ще ни държат дълго време след края му. Не бях ходил на концерт от няколко години и определено вчерашното преживяване добре ми припомни невероятното чувство. На мен това ми беше 5 голям концерт, а на Ади и на брат ми Тони - първи.

Skillet и 30 Seconds To Mars бяха основната причина да искам да отида на фестивала. The Offspring ми харесваха едно време, когато бях тийнейджър, но вкусовете ми доста се промениха с времето и просто не бях толкова ентусиазиран да ги чуя.

Skillet изнесоха страхотен концерт, като видимо се накефиха на публиката, която определено ги чакаше с нетърпение и смятам, че ще се върнат отново в България. 30 STM не бяха в пълен състав - за съжаление Шанън Лето го нямаше и това се усещаше доста ясно. Джаред разбира се беше на повече от подобаващо ниво, шоуто беше феноменално, интеракцията с публиката - уникална.

Имам и няколко съвета към организаторите. На първо място, направете жест към най-верните фенове, които се редят на опашка още от сутринта - сложете шатри или чадъри, които да им дават поне минимална защита от слънцето. Защо трябваше да разпънете чадърите 5 минути преди да отворите вратите, а дотогава 300 човека да слънчасват на пустинното слънце. 

Второ - затегнете охраната. Безумно е да ме карате да си оставя шишенцето с вода, което държа в ръка, но масово да не проверявате чанти и раници. Въпреки, че носех декларация за отговорност за брат ми, който все още е непълнолетен - никъде, никой не поиска да я види или да се поинтересува на колко години е той. По време на погото на The Offspring впечатление ми направиха няколко индивида, които бяха видимо на тежки наркотици. Няма лошо, когато нещата са в граници, но ако се стига до такива крайности вече има и опасност за другите. Хващам се на бас, че чантите им не са били проверени. Ами, ако вътре имаше нож? Ами, ако имаше пистолет? 

Трето - когато сте казали, че вратите отварят в 14 часа, нека не отварят в 14:40 часа на 35 градуса температура. 

Четвърто - разбирам, че никак не е лесно де се организира и координира толкова голямо събитие. Бандите са капризни, не винаги са свободни, искат много пари. Но все пак - не е много разумно да се събира публика за The Offspring и публика за 30 STM. Да не говорим за OSSSY и Mando Diao - първите не бяха нито много познати в България, нито много подходящи за аудиторията, а пък вторите никак не бяха за Rock Fest. 

Накрая трябва да се отбележи, че цените на бирата, водата и яденето бяха едни от най-разумните, които съм виждал, охраната пред сцената беше доста адекватна, а stage management-а перфектен. Поуките за следващия фест са - грижа за феновете, по-голяма сигурност, адекватност на lineup-а.

Имам няколко съвета и за casual concertgoer-ите. Бях потресен от количеството хора, дошли на концерт по джапанки, чехли, сандали и какви ли не отворени обувки. Ами, толкова безумно трудно ли е да се сетиш, че това не е концерт на Веско Маринов и шансът да ти счупят някой нокът или пръст е към 100%. Моите кецове са меко казано унищожени, не искам да си помисля какво щеше да стане, ако бях по чехли тип "продавач на кооперативния пазар".

Скъпи фенове - не бъдете total douchebags и се дръжте с уважение към хората около вас. Супер смешни бяха всички демонстративно парадиращи, че те са дошли спе-ци-ал-но за Offspring разб'ииш ли, а пък всички 30STM фенове били хормонални тийнейджърки бленуващи пижамата на Джаред. Guess what - couldn't be more wrong! Точно тия същите "елитни" пичове бяха най-нахални и се провираха най-напред (което, може да ви се струва ок, но не е, не съм дошъл в 11 часа, за да дойдат те в 19 часа и да ме прескочат, щот' са много пекани), а в погото блъскаха всички около тях, без оглед на това дали са момичета на 15 или металяги по 120 кила. Никак не лош улов, нали? Чаша и палка в рамките на 10 минути :)


И в крайна сметка, всички кусури си заслужаваха, за да чуя 30STM на живо, с отворена уста и невярващи очи и уши, с любимите ми хора до мен. Догодина пак сме там!{ 2 коментара... read them below or Comment }

 1. Здравей! Не знам дали помниш, но аз и приятелят ми бяхме до вас по време на погото! Като цяло съм съгласна с теб, фестивала си имаше и плюсове, и минуси. На мен изобщо не ми хареса, че сме дали повече от 200 лева за билети и накрая ме блъскаха и мачкаха... Изобщо не очаквах такова нещо! Като оставим феновете на Offspring настрана, озтаналото беше много яко! Голяма фенка съм на 30STM и вече съм още по--голяма! Беше невероятно!
  Със сигурност обаче бих се замислила дали да отида отново на такава блъсканица... Винаги ли става така на големи концерти? Аз за първи път ходя...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей :) Принципно дали ще има пого си зависи изцяло от типът музика, който се свири. На Offspring щеше да има пого 101%, но както видя на 30STM, просто самата музика не предразполага нещо такова да се случи. :)
   Определено не се отказвай да ходиш по концерти и фестивали, просто винаги имай едно наум каква музика ще се свири :)

   Изтриване

Архив