Posted by : Филип Миразчийски сряда, 9 юли 2014 г.


Такава градушка като вчерашната не бях виждал. Did someone see it coming, обаче? По последна информация, Агенцията по градушките и РВД са знаели най-малко час по-рано какво се задава към София.

За пореден път излиза, че в България държавата не функционира нормално. Преди няколко години село Бисер бе пометено, язовирни стени се скъсаха. Преди няколко дни Варна беше пометена, хора загинаха. Добрич бе пометен, хора загинаха. Вчера София също бе пометена, а един човек загина. Това не е единствената връзка между тези събития обаче.

Връзката е, че органите, които са отговорни за това да предупредят населението за задаващите се бедствия, да се опитат да им осигурят поне минимална защита или след края да съдействат за отстраняването на щетите са напълно неадекватни...

Агенцията по градушките нямала ракети, пък над градове не можело да се изстрелва така или иначе. БАН никакъв го няма, Метеорологичната служба също. Гражданска защита си трае. Правителството ни лук яло, ни лук мирисало. За пореден път няма никой отговорен за нищо.

Не казвам, че дъждът във Варна или градушката в София (малко спорно) можеха да се спрат, но последствията им можеха да се минимизират.

Защо Агенцията по градушките няма ракети? Защо след като над градовете не може да се стреля, облакът не е спрян още над Драгоман? (ако имаше ракети де) Защо кметството не е било уведомено от Агенцията по градушките за това, което ще се случи? Защо тия пусти системи дето ги тестват два пъти годишно не бяха пуснати? (следствие от предишното) Защо например няма система свързана с мобилните оператори, която да изпраща смс-и с предупреждения? Защо по всички радия и телевизии не беше дадено предупреждение на обществото? Можеше всички подземни паркинги да бъдзат отворени за свободно ползване. Можеше Бърза помощ да не бъде блокирана от паднали клони. Можеше проблемните места в низини с недостатъчно канализация бързо да бъдат обезопасени.  Защо канализацията в центъра не е почистена достатъчно добре? Защо на тел. 112 често няма кой да ти вдигне, а ако някой все пак го направи, той е просто телефонист, който не може да прецени колко тежък е случая ти и губи ценно време? Защо в София няма достатъчно линейки? Защо болниците не са екипирани достатъчно добре? Защо гражданска защита не може да действа по свое усмотрение, а трябва да чака разрешение от правителството? (което все още ли го има?)

Случи се и нещо друго обаче. След края на бедствието, хората (поне в моя квартал) масово излязоха да чистят канали, да събират стъкла, да обезопасяват стълбища, дървета, клони, да метат улици. Една абсолятно НЕПОЗНАТА жена, качи Ади в колата си и я закара до центъра, след като я видя, че се мъчи да прекоси новопоявила се река. С други думи: FAITH IN HUMANITY RESTORED! (или по-скоро faith in bulgarians)

Изводите: Някой в държавата не си върши работата или не иска да я върши. Инвестирайте в хубава дограма - двоен, троен стъклопакет. Колите в гаражи или в bubble wrap! Обществото най-накрая започва да осъзнава, че ако то не хване нещата в свои ръце, няма кой друг да го направи.Пред центъра за оценяване на щети на Армеец на бул. България в момента. Опашката върви по самия булевард и стига някъде до срещу Фибанк.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив