Posted by : Филип Миразчийски четвъртък, 29 май 2014 г.За пореден път в София се случва нелепа трагедия. Преди няколко дни 40 годишна жена е издъхнала на улицата, след като линейката не стигнала навреме до нея. За такива случаи чуваме горе долу през няколко месеца. А за колко не чуваме?

Днес цялата Бърза помощ в София подаде оставка. 65 човека да спасяват животите на 2 000 000? Еми няма как да стане... 

И разбира се - каква е реакцията на тези, които са отговорни за проблема? Уволняваме директора на Бърза помощ. Сякаш той, а не здравното министерство е отговорен за решението на проблема. Който и да е директор на спешното звено, няма как София - град с два милиона души да оцелява с 16 линейки, които не стига, че са близо 3 пъти по-малко от минимума, нужен на град с тези размери, ами и са концентрирани на едно място. Еми как точно си представяте линейката да стигне от Сточна гара до Бояна в час пик за по-малко от половин час?

Отговорно за всички случили се трагедии е не директора, не лекарите, не шофьорите, а министерството, защото този проблем в нормалните страни, може да се реши с петминутен анализ и дискусия. Не би трябвало дори да се обсъжда в обществото. Проста и елементарна логика е, че няма как да оцеляваме с 16 линейки. Пълно безумие и безгранично безхаберие от страна на министърката. 

Ето план, който направих в рамките на 15 минути, докато обядвах, за евентуално решение на ситуацията. Червените точки са по-големите болници в София, имащи възможност да приемат спешни случаи. Жълтата точка е сегашният диспечерски пункт на Бърза помощ. Зелените точки са нови пунктове, които трябва да бъдат открити в различните части на града. Ако всеки пункт има по 5 линейки, всяка с по 2 доктора, всеки със заплата много над средната за София и проблемът е решен. 

Сега остава някой в министерството да се замисли и да открие, че проблемите не се замазват с уволнения на подопечните, а с оставки, отговорност и желание за действие.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив