Posted by : Филип Миразчийски сряда, 30 април 2014 г....вече не съществува :)

Едно от нещата, което най-много ме дразнеше в София беше състоянието на тротоарите. Различните плочки, счупените плочки, изронилите се плочки, плочките бомби, чакъла вместо плочки - всички тези неща доскоро ме изкарваха извън релси. Лека полека обаче, Центъра значително се промени. В последните години и особено след въвеждането на Зелена зона и увеличаването на Синя зона тротоарите се преродиха. Сложиха се колчета навсякъде, а настилките масово се заменят със павенцата тип "гиричка" както аз им казвам, които са сравнително приятни - но най-важното, еднакви са навсякъде. Тук е момента да спомена за настилката на Витошка, която е скандално лоша и грозна и вече се е "разтропала" между другата, както и за настилката, която слагат по ремонтираните в момента тротоари около Женския пазар - потенциално тя може би ще бъде по-добра от всичко, което сме виждали до момента в София.

Така, Центъра вече е оправен на едно 90%. Какво става обаче с кварталите? Не са ли те естествената следваща стъпка, която Столична община да направи с цел облагородяването на града? Тази мисъл си мислех всеки ден, минавайки по тротара на бул. Гоце Делчев между улиците Грамада и Солун отивайки на работа. Това за мен беше най-отвратителния и жален тротоар в София. Неподменян най-вероятно от Средновековието. Без колчета. С плочки изронили се на пясък. С коли паркиращи по целия тротоар и зелените (калните) площи. С многобройни дупки пробити в обувките ми от острите плочкови останки. 

Каква беше изненадата ми, когато един понеделник открих, че тротоарът е бил асфалтиран (и то доста добре), а колчетата които са сложени ми помагат да не се провирам измежду паркирани москвичи и баварци на поляната. 

Реално погледнато, не се е случило кой знае какво нещо, за да му обръщаме внимание, но за мен, това е голямо и важно събитие и искам да покажа, че България се променя - too little, too late, но все пак промяната е тук. От нас зависи да я забележим и да поискаме още от нея!

Как изглеждаше тротоара преди:
 

Как изглежда тротоара сега:


P.S. Стриктно ще наблюдавам дали някой простак няма да изреже колче, за да си паркира скъпоценния таралясник пак на тротоара и, ако трябва ще звъня в полицията!

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив