Posted by : Филип Миразчийски вторник, 4 март 2014 г.


Тази събота, заедно с други блогъри бях поканен да присъствам на представянето на Движение за Европейско Обединение и Солидарност - ДЕОС.

ДЕОС е пример за това как трябва да се прави политика. Обикновени граждани, които не са професионални политици решават, че нещо в системата трябва да се промени, запретват ръкави и нагазват в блатото. Осъзнават, че компетенциите им не се простират от мелиорация до аеронавтика и не се опитват да ни излъжат в очите, че това е не е така. Не са зависими финансово, емоционално и по какъвто и да бил друг начин. Успели са в професионален план. Не се страхуват да действат.

Кои са те?

Засега са към 70 човека, но едни от най-разпознаваемите лица зад движението и тези, с които се видяхме на блогърската среща  са Жюстин Томс, Дарин Стойков, Емил Георгиев, Михаил Михайлов и Миряна ЗахариеваКазват, че ДЕОС е роден от протеста (най-малкото защото по негово време са се запознали и сприятелили), но по никакъв начин не искат и не могат да представляват протестиращите. Не се опитват да откраднат, окупират или опорочат идеята на протестите. И според мен, ДЕОС е естествено следствие на нечуващото ухо на българските политици. Като те не искат да ни чуят - ние можем да ги заменим.

Защо го правят?

Видяли са, че колкото и да викаш неволята, тя няма да дойде и в крайна сметка сам трябва да смениш колелата на каруцата си. Убедили са се, че политика се прави от партии и, че трябва да направим всичко възможно, за да може думите "политика" и "партия" да не са мръсни думи.

Как ще го направят?

Методично и с мисъл. Без да се изхвърлят с гръмки слогани или неизпълними обещания. Искат хората да се включат във взимането и съставянето на решения в ДЕОС по възможно най-отворения и лесен начин, дори без да са им официални членове.

Върху какво се фокусират?

Правоприлагане, Образование, Устойчиво развитие. Правоприлагането е най-важното нещо, което трябва да се промени в България. Смятам, че е най-важното, защото може да се случи най-бързо и защото правото и защитата му са в основата на всяко едно общество. Доколкото съм наясно с политическите програми на различните партии, единствено Реформаторския блок и ДЕОС са си поставили тази задача като приоритетна. За образованието има ли смисъл изобщо да коментираме? То се нуждае от драстична реформа, която да изкорени цялата гнус акумулирана досега. Устойчивото развитие е малко разтегливо понятие и предпочитам да не го коментирам, тъй като то е отворено към тълкуване.

Кои биха били избирателите им?

Казаха, че не искат като някои други партии да се харесват и на баба на село и на внуче в град. Избирателите им по-скоро биха били млади хора, които не припознват политическите си възгледи в нито една от партиите на статуквото. Тези, които досега са били отчуждени от политиката и не са гласували по изборите. Разбират, че да ги накарат да гласуват никак не е лесна задача и обмислят създаването на своеобразен "Колеж по гражданство", който да обикаля страната и да разяснява на хората основните ползи от неща като гласуване и политическа ангажираност.

Защо ми харесват?

Вдъхновени и вдъхновяващи са. Умни и успели са. Не се опитват да се изкарат светая светих, като някои други. Говорят за реформи в сектори, които наистина се нуждаят от тях. Някои от хората, познавам лично и честно казано са едни от най-свестните, земни, можещи и готини хора out there!

Други важни неща:
- За лустрация са;
- Определят се по-скоро като партия от семейството на ALDE;
- Финансират се чрез дарения, които отчитат на сайта на ДЕОС;
- Залагат на отвореното участие;
- Не залагат много, много на подкрепа от традиционните медии;
- Няма да участват на европейските избори;
- Не се стремят да получат властта, колкото да покажат и другата страна на политическата монета;

Прочетете още за ДЕОС от ДениславВеселин(Фружин)ГаляСъбинаКомитатаРосица и от учредителите ЖюстинМихаилДаринМиряна и Емил

Запис от събитието можете да гледате тук:Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив