Posted by : Филип Миразчийски петък, 14 февруари 2014 г.


Супер много се дразня, като чуя някой да мрънка колко бил скъп градския транспорт в София! 

Хем закъснявал, хем миришел, хем бил стар! Така е! Ама знаете ли защо? Защото билета струва само 1 левче, а месечната карта за всички линии 50 лева, което е брутално малко дори за най-бедната страна от ЕС, както обичат да я принизяват байганьовците. "Автобуса закъсньява и мириши" - каза Бай Ганьо и се вози гратис на него до края на месеца.

В метрото се прескачат турникетите, в автобусите, трамваите и тролеите се подават билетчета на качващите се, а други просто си пътуват нелегално оглеждайки се като мишки за контрольори. Ако ги хванат пък или се бяга или се налита на бой или се излиза с аргумента "Ама те циганите..."

Ало, вие, белите цигани, знаете ли защо в тролеите мирише, през месец някой автобус се запалва, а трамваите издават звук като от разбиваща се комета (докато се опитват да се движат с нейната скорост, за да наваксат закъснение) - защото не само, че пътуването в градския транспорт е скандално евтино, ами и защото е пълно с неплащащи хитреци.

Тъй като транспорта не е нещо, чиято цена може да бъде регулирана според местоположението му, тъй като той има почти идентични разходи из целия свят (бензин, електричество, амортизация), то е и нереално неговата цена да бъде толкова ниска.

Не казвам, че билета утре трябва да стане 6 лева. Трябва да се направи нещо друго преди това... 

София трябва да излезе с една своя цялостна визия за развитието на града. Аджеба, Лос Анджелис ли ще ставаме или Амстердам. Автомобилно царство или Алтернативно царство (на градския транспорт и велосипедите)? Управляващите града и неговите жители трябва да постигнат консенсус - писна ни от задръстванията, писна ни от закъсняващия градски транспорт - ерго, оттук нататък, ще работим с всички усилия единствено в посока подобряването на градския транспорт и намаляването на автомобилния транспорт. 

Това значи, край на разширяването на булеварди, край на строенето на естакади и тунели, край на високите скорости по малките улици, край на безразборното паркиране и увеличаването на паркоместата, такси за влизане в центъра, такси за замърсяване на околната среда, събираемост на глобите.

Това обаче значи и обособяване на автобусни ленти, осигуряване на зелени вълни за градския транспорт, увеличаване на броя на линиите, инвестиране в нови превозни средства, увеличаване на стойността и събираемостта на глобите, по-голямо диференциране на цените, строеж на велоалеи, веломагистрали, велопаркинги, система за велосипеди под наем.

Но нека се върнем по-конкретно на цената на градския транспорт в различни градове в Европа. За статистиката съм използвал 20-те най-големи града в Европа, като София е на 15-то място. Достатъчно сте пътували вече, знаете как е уреден и колко добър е градския транспорт в Европа. Ето и няколко причини защо той е такъв:


Ами, няма как да се плашат гратисчиите с 10 евро глоба. Ако пътува цял месец гратис, а го хванат само веднъж, то излиза, че е на печалба даже?!

Добре, че е ЕС и фондовете му, че да се сдобием и с ей тия красоти. Наистина, не всичко в София е лошо, даже в последно време отива само към по-добро! Фактът е обаче, че те не могат да се поддържат с билетчета от по едно левче. Не става. Затова градския транспорт в София е все на загуба и няма пари да се заменят всички стари превозни средства. Затова ремонтите се извършват от бай Иван с чук и изолирбанд.


За финал само искам да напомня една мила българска картинка - когато тръгнаха новите автобуси по линия 240 беше направен опит да се внедри системата на качване само от предните врати и слизане от задните, а вратите да се отварят само при нужда с натискане на бутон. Е, нашите съселяни не можаха да схванат тази тъй сложна система и се премина към сочни псувни, удряне по вратите и счупени бутони само в рамките на месец. Дано новите трамваи издържат по-дълго...

{ 16 коментара... read them below or Comment }

 1. Цените за дневен и месечен билет в Мадрид които си публикувал са грешни.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Еми, дай да видим, кои са правилните :)

   Изтриване
  2. Дневен (abono turístico de 1 día) :8,40 € http://www.metromadrid.es/es/viaja_en_metro/tarifas/abonos/contenido02.html

   Месечен (abono transportes): 54,60 €
   http://www.metromadrid.es/es/viaja_en_metro/tarifas/abonos/index.html
   Този последния има цена 131 евро, която обаче е за градове (като Толедо) на около 60 км от Мадрид които даже са в друга област, но понеже има хора които пътуват до столицата, има специално споразумение.

   Изтриване
  3. Това е само за метрото и само за зона А

   Изтриване
  4. Информацията е от сайта на метрото, но става въпрос за всички видове транспорт (Para viajar en todos los modos de transporte). Самия град Мадрид е зона А. Долепени до него са B1 и части от B2, които също могат да се считат част от столицата (все едно в София: Божурище и Нови Искър), но цената им е далеч от 130 евро.
   Живея в Мадрид от доста време, изучавам транспорта му и съм сигурен в думите си.
   Поздрави!

   Изтриване
 2. Ако сложиш и едно сравнение на средните доходи или на минималната работна заплата може и да ти стане ясно защо е така положението

  ОтговорИзтриване
 3. Ало автора на тази безмислена статия, защо първо не направи сравнение на минималните заплати във всички тези държави, които си изброил и чак тогава прави сравнения. Само знаете да бръщолевите и да нападате, а не си отваряте очите и не гледате какво е около вас и какво е финансовото положение на България. Подготвяйте се преди да пишете каквито и да било статии!!! Аман от неподготвени драскачи!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ало анонимния сиромахомил, научи се да четеш: "Тъй като транспорта не е нещо, чиято цена може да бъде регулирана според местоположението му, тъй като той има почти идентични разходи из целия свят (бензин, електричество, амортизация), то е и нереално неговата цена да бъде толкова ниска."

   Плюс това, България и София са на едни от първите места по брой автомобили на глава на населението, обаче градския транспорт ти е скъп. Аре марш да слагаш газова уредба на 20 годишната ти бракма, като левчето ти се свиди. Финансовото положение на България няма нищо общо с финансовото положение на София, за която говорим, само да те светна...

   Изтриване
  2. ХАХА еее филипчооо след като си се наел да пишеш тази смешна статия, то си личи кой е сиромаха и кой си слага газови уредби. Ениуей, кажи ми как да не се регулира от местоположението след като има конкурентоспособност на пазара и се предлагат най-различни видове и марки транспортни средства. Има по-евтини има и по-скъпи и в зависимост от това държавата с какви ресурси разполага и като се вземе в предвид и минималната заплата е нормално в нашата мила родина да е толкова евтино. Как искаш тук билета да ти е еквивалентен на някоя водеща европейска държава, като първо тук никой от управниците не мисли за подобряване и развитие, а само за плячкосване и пълнене на гушите. Второ - след като грешно са ни разпределени ресурсите на страната и то пак по вина на скъпите ни управници е нормално да сме на това дередже, смятам че няма смисъл да продължавам нататък, защото плиткоумец като теб няма да разбере. След като страната ни има възможност да произвежда толкова много ток, като водещ транспорт у нас трябва да е този, който се задвижва от ток. Както и да е, нямам желание да споря с драскач като теб, а и не виждам смисъл. Отново казвам, че ценита отговарят на качеството на предложената услуга и на финансовите възможности на населението на съответната страна.

   За твое сведение кестен такъв, карам BMW 3er Series 2009 година!

   Изтриване
  3. Слушай палячо, самия факт, че се гордееш, че караш скъп модел кола показва на какво ниво си. Да не говорим за това какъв съм бил аз щом пиша тази "смешна статия". Явно според теб хората, които ги вълнува градския транспорт са истинските "сиромаси". Сигурно хората, които карат колело в града са битници хипари. Истинските пичОве, дето от всичко им разбира балалайката карат BMW 3er Series 2009 година!

   А и чакай малко! Нали бяхме много бедни? Ти защо караш такава кола? Или ти само разправяш колко сме бедни на автопилот?

   И не ми излизай със средната заплата за страната... Баба Пена от Кончаре не плаща софийско билетче за транспорт...

   Изтриване
 4. Боже, колко мъка имало по тоя свят, боже...чета на аФТУРЪ писанията и се мая колко прав е бил Йовков... Ениуей, цените са доста грешни, в няколко от градовете съм живял и в един от тях живея. Но както и да е - не е това важното. А дали стандарта няма отношение към цената....ъм... защо тогава в посочените от теб страни цените се различават в пъти. Нали разходите са еднакви. Като човек, цял живот работил с цифри под еднакви разбирам в рамките на грешката, 4-5%. Айде 10-20%...не ПЪТИ. А евтината ти агресия в коментарите само показва колко несъстоятелен си. Жалко, тъжно ми е че трябва да се съжителства в милата ми родина с хора като теб

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Трол-ло-ло-ло. Мъц, и в webcafe тролиш и тук тролиш. Като ти е тъжно, Т2 на летището е отворен.

   Изтриване
 5. Не съм съгласна, че за да се оправи транспорта единственото решение е да се вдигне цената на билета. И 5 лева да стане едно билетче, наистина ли смяташ, че някой ще го купува и няма да има гратисчии? Това е супер утопично, дори и да не говорим за България.
  Ще дам един пример. Бургас. Сега не ми скачай отгоре, да ми казваш, как двата града не могат да се сравняват, защото София очевидно е по- голяма. До преди няколго години и в Бургас транспорта беше с тази система- купуваш си билет, продупчваш го (или не) или просто се возиш гратис без да ти пука. После се въведе нещо много важно в автобусите, КОНТРОЛЬОРИ. Във всеки автобус има по един (в пиковите часова по двама) контрольори, от които си купуваш билет или им показваш картата си. Въпреки, че в началото имаше доста недеволства, защото всички мрънкаха от това че трябва да плащаш, ето няколко години по- късно как стоят нещата в Бургас - редовни пътници, достъпни абонаментни карти, и чисто нови автобуси за ЦЯЛАТА градста мрежа. Да, те са закупени и с помоща на еврофондове, но точно благодарение на контрольорите, се събраха доста пари. И ела да видиш дали като си плащаш всеки ден редовно билета чупиш и цапаш автобуса. Автобусите в Бургас вече са на една година и са също толкова чисти и хубави, колкото и в първият ден, в който ги пуснаха. И хората си ги пазят и спазват правилата. Има седалка за деца, място за инвалиди, специално място за детски колички с колани, автобусите се почистват на всеки курс и водачът и контролора са в униформа. Къде в София ще видиш такова нещо? А дори не ми се коментират частните маршрутки (в Бургас дори те бяха обновени и стандарта се покачи). Така че, не смятам, че колкото и да е висока цената на билета би имало разлика, ако го купуват точно 5 човека, които си купуват съвестно билетите и сега.
  С целият си коментар целя само да изкажа различна гледна точка въхру проблема, и в никакъв случай не желая да виждам заядливи отговори след написаното от мен. Уважавам чуждото мнение и ще оценя същото отношение и към моят коментар.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Принципно идеята да има постоянна контрола в превозните средства, не е никак лоша :) Смятам обаче, че в град като София тя е неприложима, по простата причина, че в час пик от вратите висят ръце, крака и торби на хора. Няма как да стане този начин на контрол.

   Колкото до цената на билета - никъде не съм казал, че трябва да стане 5 лева, но не е и реалистично да е 1 лев. Чисто, просто и необоримо :)

   Изтриване
 6. А какво ще кажете за новите устройства за електронно таксуване, които са колкото скъпи толкова и безсмислени? Ама важното е, че някой се е облажил от цялата работа. Ей за тва не плащам билети, не за друго - и да плащам, транспорта пак ще е мизерен щото всичко се краде. И наистина, глобата от 10 евро не ме плаши ама хич ;)

  ОтговорИзтриване

Архив