Posted by : Филип Миразчийски сряда, 15 януари 2014 г.


За мен тази снимка представя много точно разликата във възприятията между България и цивилизования свят какво включва един спорт и какво удоволствие се извлича от него...

Ситуацията със спортовете при мен е доста странна. Никак не харесвам задължителния за всеки "истински" българин футбол и дори имам силно негативно мнение за него.

Разбира се, вълнувам се когато някой български отбор участва в голям турнир или когато националния отбор участва на някое първенство, но там ми е границата. 

Ходил съм на десетина мача в България и да си кажа честно, не смятам да ходя на повече някога, освен, ако нещо не се промени драстично. Или, ако не се наблегне на entertainment частта, вместо на agressive skull bashing частта.

В този ред на мисли, често съм се чудил защо българският футбол (като най-популярен у нас) е на селското ниво, на което е. Понеже се интересувам от нетрадиционни за България спортове като американски футбол, ръгби, баскетбол, NASCAR, боулинг, ми правят впечатление доста разлики с България. Ако направим едно бързо сравнение със САЩ например, ще видим, че те са от небето до земята.

Българските футболни мачове лека полека са се превърнали в бойно поле на различните агитки. Изобилстват задушливите димки, скритите зад шалове и маски лица, изключително агресивните, но пък за сметка на това неграмотно написани трансперанти, както и счупените носове и седалки. Ако не сте били на мач, да знаете, че не седалките така или иначе не се седи, а в краен случай може да се сяда на облегалката, като краката седят върху седалката. Чоплят се семки и се пие бира. Пеят се просташко селяндурско агресивни песни, а расизмът, хомофобията и антисемитизмът виреят перфектно. Омразата към различните е задължителна. Различния отбор, различния съдия, различния вратар, различния цвят на седалките и т.н.
За разлика от България, където преди голямо дерби агитките шестват по улиците, мятат бомби и предизвикват полицията, в Америка преди мачовете феновете се събират на т. нар. Tailgate party на паркинга на стадиона. Свои и чужди ядат барбекю, пият root beer и се надъхват миролюбиво. Няма откъснати пръсти от бомби, няма счупени витрини на магазини, няма бой между агитките.Каква разлика в агитките, нали? Да виждате един с татуировка на темето или с лице скрито зад маска?


Да сте виждали някъде на български мач мажоретки? В полувремето най-много някой да се изпикае (с извинение) от ръба на стадиона, защото не му се чака за тоалетна и след това да се опита да удуши някой с шалчето му.


А Kiss Cam в полувремето?


И докато българските футболни запалянковци правят това...


... Мажоретките на Dallas Cowboys правят това...
... Та, на кой мач бихте предпочели да отидeте? На този, на който може да ви съблекат и да ви унижат, ако случайно се усмихнете накриво или на този, на който има такива мажоретки? Мда, I would rather see double DD's than double 88's...

Българският спорт има нужда от рестарт. И колкото по-скоро го осъзнае, толкова по-добре...

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив