Posted by : Филип Миразчийски събота, 28 декември 2013 г.


Тази Коледа с Ади водихме за трети път един и същи разгорещен дебат - дали да си вземем истинска или изкуствена коледна елха. За мен елхата е най-важната коледна традиция. Нямам нищо против да мина и без чушки со бобец и ошав на Бъдни вечер, ами вместо това с кофа пиле от KFC. Не тръпна в очакване да ми се падне паричката от питката. Не постя. Не ходя на църква. Не честитя "Рождество Христово". НО ЕЛХАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

На първата ни Коледа бяхме с истинско дръвче, на втората ни бяхме със "елха" направена от статива на фотоапарата и тази година пак решихме да сме с истинска. Добре, че Ади в крайна сметка склони и се отдаде на любовта ми към истинските елхички.

Повечето хора около нас минаха на изкуствени елхи, което силно не одобрявам и се надявам да променят, след като прочетат този пост. Разбира се обаче и двата вида дръвчета си имат своите предимства и недостатъци. Нека видим какви са те и в крайна сметка кои са повече...


Изкуствените дръвчета са вредни за здравето и природатаИстина е, че изкуствените елхи са по удобни. Излизат по евтино, тъй като не е нужно всяка година да се купува нова. Издържат средно по 7-8 години.


Лесни са за употреба - прибираш ги в кашона и ги оставяш в мазето. Не губиш време в обиколки, за да търсиш елха с идеалните размер и форма. Не намираш иглички из цялата къща до август...

Горе долу с това се изчерпват предимствата обаче, а недостатъците са повече и то доста вредни...

Почти без изключение, изкуствените дръвчета са направени от PVC (Polyvinyl chloride) - един от най-широко разпространените деривати на петрола, който не се разгражда в природата. Това само значи, че дори елхата да се изхвърли след 20 години употреба, тя ще остане на сметището много след като от Земята са изчезнали пра-пра-пра-пра-пра-пра-внуците ни. На всичкото отгоре, с времето от PVC-то се отделят изключително токсични диоксини, които попадайки във водата или въздуха, стигат до хората, където пък водят до ракови и неврологични заболявания.

Изкуствените дръвчета не могат да се рециклират, тъй като пластмасовите "иглички" са залепени за метала, а изгарянето им просто ще ускори токсичния процес и изхвърлянето на вредните вещества във атмосферата.

Почти всички изкуствени елхички се произвеждат в Китай (85%). Всички знаем какво е нивото на контрола по качеството там. Масово елхите съдържат олово, което се отделя от тях дори под формата на прах върху подаръците, които седят отдолу. Всички знаем колко полезно е оловото, особено за деца...


Трябва да се отбележи, че докато една такава елха бъде произведена и докато обиколи половината свят(камиони, кораб, камиони), за да стигне до България например, вредните емисии отделени за тази цел ще са многократно повече от последиците от едно отрязано дръвче, което е гледано във ферма специално с тази цел.

Не на последно място, изкуствените елхи са силно запалими (и съответно с токсичен пушек). Запалват се все едно са поляти с бензин, така че никога недейте да оставяте лампичките включени, ако ви няма вкъщи и ползвате такава елха.


Използването на истински елхи не вреди на здравето и природата

На първо място, производството им почти винаги е местно, което значи много по-малко енергия използвана за това, в сравнение с изкуствените дръвчета. Помагате на природата и на местния малък бизнес.

Друг плюс на истинските дръвчета са отделяните от тях аромати, които доказано повлияват положително на настроението ни, както и при бронхит и проблеми с дишането. Да, може би тези способности са леко пресилени, имайки предвид, че трябва да се намираме в гора, за да усетим някаква промяна, но поне не дишаме олово и диоксини, нали? Според изследователи от Kansas State University, слагайки растения в болнични стаи се ускорява степента на възстановяване на хирургични пациенти. Те изискват по-малко обезболяващи лекарства, имат по-ниско кръвно налягане, изпитват по-малко умора и тревожност, и са изписани от болницата по-рано.

Истинските дръвчета се разграждат в природата. Дори още по-добре, те могат да бъдат рециклирани и да се направят на дървесина за производство, компост или биогориво. Да, в България най-вероятно няма много такави възможности, освен, ако не компостираме сами в задния си двор, но поне изхвърляйки дръвчетата няма да замърсим природата допълнително.

Рециклиране на коледни дръвчета в Литва.
Най-важната причина да предпочитам истинските коледни дръвчета пред изкуствените е, че те всъщност са възобновяем ресурс. Отдавна свършиха времената, в които безконтролно се отсичаха дръвчета от горите и се продаваха нелегално. Поне в България има контрол, отчетност, планиране и рекултивиране. Отглеждането на дръвчетата става във ферми и това всъщност се води земеделска продукция. На мястото на едно отсечено дръвче се засаждат едно или две нови, тъй като това си е съвсем нормален бизнес. Отсичането на една елха от ферма не вреди на природата. Все едно обирането на поле с холандски лалета или поле с български лозя да вреди на природата.


Масовите представи на хората за произхода на коледните дръвчета са, как някой тъмен балкански субект е грабнал брадвата и е покосил половината гора, след което продава на черно. Да, сигурно има и такива случаи, но това, което можем да направим е да не купуваме от продавачи, които предлагат дръвчета без обозначителни знаци. Става въпрос за тези:


Истинските дръвчета не са и толкова лесно запалими, колкото фалшивите.


Разбира се, недостатъци също има - цена, време, поддръжка, иглички. Смятам обаче, че те далеч не са достатъчна причина да изберем адски вредните изкуствени елхи, вместо истинските. Определено не искам да допринеса за отравянето на здравето си и природата. Плюс това, усещането, което се създава с истинското дръвче е неповторимо и магическо.


В крайна сметка излезе, че много по-добре е да си вземем истинска елха.Така че, ако си купувате изкуствени елхи, защото досега сте си мислили, че е по-екологично, догодина изберете истинската, бъдете още по-зелени! :)

{ 1 коментара... read them below or add one }

Архив