Posted by : Филип Миразчийски неделя, 27 октомври 2013 г.

Снимка: Теодор Михайлов
"Те са в правото си да протестират, но трябва да избираме формите на протест така, че да не пречим на останалите." 
Пламен Орешарски, министър председател на Р България


Така е, всички протести трябва да стават вкъщи. На масата, с ракия и салата. В тоалетната, с някой жълт вестник. В гората, с поглед зареян в небесата. По възможност трябва и хората около нас да не разбират, че протестираме. Може да им стане неприятно... Ами, ако те са апатични конформисти? Ще се почувстват обидени от нашия протест. 

Малоумието настрана, ще ми се да обърна внимание на това какво значи да си студент...

За нещастие, за много от младите и старите хора преживяващи в тази държава (умишлено не казвам живеещи или пък граждани, просто защото те не са такива) студентството се изразява чисто и просто с придобиването на една хартийка след 4 години нищоправене. Няма значение как ще бъде получена хартийката, важното е накрая на нея да има надпис, че вече си завършил. Без значение какво. Без значение с колко. Без значение, че това е станало "по втория начин".

За нормалните хора обаче, за истинските студенти, важен е процеса. Важни са желанието и мотивацията. Важно е, че по времето на този процес ти си развил способността си да разсъждаваш трезво и логично. Научил си се да отстояваш позицията си, независимо гражданска, академична или политическа. Научил си се на толерантност и разбирателство с различните от теб.

Изключително смешно и трагикомично е фалшивото оплакване, че учебните действия били възпрепятствани от студентите окупиращи СУ. Ако сега беше 8 декември и той се падаше в средата на седмицата, то още от понеделник всички щяхте да пиете ракия на Боровец. Ако снощи бяхте на купон в общежитието, то днес едва ли щяхте да отидете на упражнение в университета. Това, драги ми морализатори, състуденти се нарича лицемерие. И вместо да ревете, че някой ви пречи да учи, огледайте се около себе си и разберете, че сами си пречите. 

Това, което обществото ни научи от студентите окупиращи СУ, вие не можете да научите и от сто лекции, на които "толкова ви се ходи". Просто защото не искате. Защото образованието не се придобива след определен брой изслушани лекции на професори токушевци. Придобива се след борбата за него. Придобива се, когато вие решите, че искате да мислите и да създавате, вместо да слушате и да възпроизвеждате. Придобива се когато вие пожелаете да станете граждани, вместо поданици...

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив