Posted by : Филип Миразчийски вторник, 1 октомври 2013 г.


Една от най-често повтаряните лъжи на правителството и поддръжниците му е, че при избори сега, няма да има промяна в състава на парламента. Все същите партии щели да си влезнат, а те видиш ли са загрижени за благоденствието на дясното пространство в България и искат да му дадат още малко време, та да понатрупа потенциал.

Социологическите агенции пък излизат с данни, които в преобладаващата си част са прах в очите на гражданите. И то особено в частта си за резултатите на Реформаторския блок - на него му дават между 3% и 7%. 

Реших да си поиграя малко и да направя малко сметчици. В Реформаторския блок членуват 7 партии (ДСБ, Свобода и достойнство, Зелените, СДС, ДБГ, БЗНС и Синьо единство). 6 от тях участваха на последните избори и постигнаха общ резултат 359 355 гласа или 10.145%. Това е резултат с 1% по-малък от този на ДПС и с 3% по-висок от този на Атака. Ако предположим, че изборите се повторят (демек както намекват управляващите), то в парламента ще влезе нова и то доста сериозна политическа сила.

Тъй като аз не съм съгласен с твърдението, че резултатите от изборите ще се повторят, позволих си да пресметна и още няколко сценария. Ако четирите партии, които в момента са в парламента загубят по 10% от електоратите си и те се пренесат към Реформаторския блок (което е минималното число според мен), както и варианти ако общата изборна активност се повиши и се понамали със 10%. 

Сега нека разгледаме всичките варианти за резултати:

Вариант A: Избирателната активност е същата - 359 355 гласа, 10.145%

Вариант B: Избирателната активност е същата, но 10% + 10% гласоподаватели от четирите партии в парламента гласуват за Реформаторския блок - 627 664 гласа, 17.720%

Вариант A1: Избирателната активност е по-висока с 10% - 359 355 гласа, 9.223%

Вариант A2: Избирателната активност е по-ниска с 10% - 359 355 гласа, 11.273%

Вариант B1: Избирателната активност е по-висока с 10% + 10% гласоподаватели от четирите партии в парламента гласуват за Реформаторския блок - 627 664 гласа, 16.110%

Вариант B2: Избирателната активност е по-ниска с 10% + 10% гласоподаватели от четирите партии в парламента гласуват за Реформаторския блок - 627 664 гласа, 19.690% 

Тук трябва да се вмъкне пояснението, че партия Синьо единство, която е част от РБ не е отчетена в тези сметки. 

Както се вижда, резултатите варират от 9.223% до 19.690%, далеч над даваните от социологическите агенции проценти. За тези резултати няма нужда да се провеждат анкети, допитвания и т.н. Има нужда от проста аритметика, защото обстоятелствата за РБ не са били в никакъв случай отрицателни и те не би трябвало да търпят загуба на електорат. Напротив, аз смятам, че от ГЕРБ ще има даже по-висок от 10 процентен отлив към РБ, защото там беше "мигрирал" традиционно десния електорат.

Така че, не се чудете че правителството не иска да "пусне кокала". Една нова политическа сила е тук, а тя дори не е започнала много активно да трупа активи и да води предизборна кампания.

Затова, #ДАНСwithme, оставка и избори!
   

{ 5 коментара... read them below or Comment }

 1. леле ама много заблуден народ има по тоя свят. партиите не са просто сбор. колицията която направиха ще им изяде главите. по мое мнение а и по мнението на моите приятели РБ ще вземе не повече от 4% на изборите. А ти си смятай колкото искаш. Агенциите всъщност се опитват да правят реклама на РБ като им дават толкова много проценти

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Може и да не са механичен сбор, така е. По мое мнение обаче, процентът от хората, които няма да гласуват за РБ, защото примерно в него са Зелените или Касим Дал например, граничи със статистическата грешка. 4% е абсолютно минималния резултат на изборите, при съчетание на всички неблагоприятни фактори.

   Изтриване
 2. Аз бях гласоподавател на ДСБ от учредяването на партията. След присъединяването и към РъБъ, аз и семейството ми няма да гласуваме за тази формация! Там има комуняги :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Интересно ми е кои точно са комунягите там за вас?

   И за да се покажете като много принципен и не гласувате за РБ, всъщност ще подпомогнете истинските комуняги. Евала. Евала!

   Изтриване
 3. До този момент семейството ми, приятелите ми са гласували за ДСБ. Не мога да допусна вече,да гласувам за по-малкото лошо. Така мислят и моите познати и приятели. Давайки гласа си за Р.Б. означава че,прощавам на комунисти-визирам Пръмова и Зеленогорски и хората около тях. Стига толкова! Мястото на комунетата не може да бъде при ДСБ..

  ОтговорИзтриване

Архив