Posted by : Филип Миразчийски събота, 31 август 2013 г.


Преди дни се върнах от двуседмична почивка в Холандия. Когато бях там се опитах да се отдалеча възможно най-много от тъпата ни управленческа действителност. Бисери виждам, не са липсвали. Например идеята на Панчев за забрана работата на големите търговски вериги през уикенда. 

Тази идея е тъпа на толкова много нива, че не знам откъде да започна дори. Откъде накъде, държавата ще казва на частен собственик кога да работи? Такава идея може да се роди само в главите на динозаври, които не са забравили нито един от похватите на плановата икономика и още смятат, че държавата може и трябва да контролира всеки един аспект от живота на гражданите.

Предполагам всеки, който е бил в Западна Европа е забелязвал, че там магазините масово работят до към 5 часа, а през уикендите почти никога не работят или е за не повече от два-три часа. Денонощна аптека не съм виждал. Денонощните супермаркети са като оазис в пустиня, а след 7 часа по улиците няма никой. Важно е да се отбележи, че това им състояние не е предизвикано от държавни забрани и регулации, а просто от това, че на хората не им се работи. Чисто и просто не им се работи по това време. Нужно ли е да казвам колко ограничаващо, затрудняващо и дразнещо е това.

У нас ситуацията е коренно различна и е това е едно от нещата, което страшно впечатлява чужденците. По всяко време на денонощието и на седмицата можеш да се нахраниш, да се излекуваш, да си напазаруваш. И от това печелим всички. Търговците - малки, средни, големи, които печелят повече и клиентите, които не трябва да излязат в 3 часа от работа в петък, за да си напазаруват за цялата следваща седмица. Пести се адски много време, което можем да вложим в работа или удоволствие. Работещите във веригите пък печелят повече надници, а самите вериги повече оборот.

А пък Панчев, който след обществената реакция на думите му казал, че това просто била идея, трябва да се засрами. Бъди мъж и застани зад тъпите си думи или изобщо не ги казвай, палячо. Системата ви на управление тип проба-грешка няма да работи още дълго.

А тук специално си поиграх да снимам произхода на зеленчуците в случайно избрана BILLA. 

Само 8 от 32 продукта не са български.
Само 25% от продуктите не са български.
Да не говорим за цените, които са близо 300 % по ниски от тези в Западна Европа.


{ 3 коментара... read them below or Comment }

 1. "Предполагам всеки, който е бил в Западна Европа е забелязвал, че там магазините масово работят до към 5 часа, а през уикендите почти никога не работят или е за не повече от два-три часа. Денонощна аптека не съм виждал.... Важно е да се отбележи, че това им състояние не е предизвикано от държавни забрани и регулации, а просто от това, че на хората не им се работи. Чисто и просто не им се работи по това време."

  Тук ще те поправя, законът поне в Англия доста категорично забранява на големите супермаркети да работят след 5 следобяд в неделя. Това се прави с цел държавна протекция на малкия бизнес.
  https://www.gov.uk/trading-hours-for-retailers-the-law

  Всичко останало е ОК, наистина е ужасно да не можеш да намериш отворена аптека след 7 вечерта. Всякакви подобни мерки миришат на соц.

  ОтговорИзтриване
 2. Еваларка Пич,поздрави на баща ти. Ша се радвам след 10 год. да си в парламента.

  ОтговорИзтриване

Архив