Posted by : Филип Миразчийски петък, 9 август 2013 г.


Правителството, в лицето на и.д. вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, за пореден път изрече една от "най-силните" му и упорити мантри: 

"Не можем да тръгнем да бутаме къща, без да знаем какво ще направим след това. Да падне правителството, пък ще видим – това просто не е решение"
Управляващите най-често изтъкват този довод - няма наша алтернатива. Лютви Местан каза, че когато се заформела истинска десница, тогава можело да има и избори. Благодаря за разрешението ти свише, О Лютви! Резултатите от предишните избори щели да бъдат същите, чурулика Станишев. Уж кръговете на Прокопиев, Плевнелиев и Сорос били всесилен октопод заплашващ да завладее държавата, но пък резултатите щели да останат непроменени? 

Сега искам да направя едно сравнение, подобно на Йовчевото, само че малко по "екзактно"...

Нека си представим държавата като едно семейство. Правителството е мъжът, а гражданите жената. Мъжът е 150 килограмова мутра бабаит с различни престъпления. Пие, играе хазарт, бие жената, изневерява й (с Русия), тегли кредити, които не може да плаща (за 1 млрд. лева), ипотекирал е къщата, инвестира в крайно нерентабилна ферма за охлюви (АЕЦ Белене), раздава всичките семейни пари на стринки, лели, чичовци, чинки, трети братовчеди, съкварталци, съученици, подлизурковци. От време на време подхвърля на жената по 10-20 лева, но само, ако тя изрази неимоверната си признателност за това. 

Жената е заедно с мъжа си вече повече от 20 години. Първоначално е усещала, че нещо не е наред в брака им. В другите семейства (държави) не се раздават така яко шамари, мъжа и жената са партньори, а не боксова круша и насилник. Но поради образователни и социално-наследствени причини, жената не започва веднага да осъзнава в каква ситуация се намира. Трябва и време, да попрочете някоя и друга книжка, да отиде у съседите, да види как може и трябва да е всъщност семейния живот. Лека полека жената почва да се бори, да ходи в полицията, да преспива у съседи, да търси помощ от приятелки.

В един момент обаче, ситуацията вече става нетърпима, буквално на живот и смърт. Или тя или мъжът. И тъй като инстинктът за самосъхранение е най-силното нещо у човека, тя започва война с насилника. Мирна и ненасилствена, но свирепо морална и ценностна война.

Тук лека полека се включва цялата рода на мъжленцето - стринки, лели, чичовци, чинки, трети братовчеди, съкварталци, съученици, подлизурковци. Те вкупом се втурват да увещават жената, как по-добър мъж няма да си намери. Всички били такива. Ами, ако следващия се окаже по-лош? Ами, ако влезе в една спирала на развод след развод. Такъв човек ли иска да е тя? Не вижда ли тя, колко всъщност я обича мъжът и? Всичките му кусури нямат значение, нали и дава малко парички от време на време? 

Когато виждат, че с увещания вече не става, поддръжниците стават по-агресивни. Почват да обиждат, да бият шамари, да заплашват. "Ти ли си па толкова умна, че нашия мъж ше напускаш ма?! Ти ли, дето 23 години го търпя, пък сега ми си се разнежила?! Аман от жени (граждански общества), които не знаят какво искат и как да го постигнат!" Окрилен от "мъжеството" и подкрепата на маймуните клакьори, мъжът решава да рече и да отсече: "Развод не давам! Намери си някой друг мъж, пък тогава може и да реша да те пусна! Щом си се оженила за мен, ще сме заедно до гроб, пък ако ще и преждевременен да е!"

Жената обаче не е същата жена, която е била преди 23, преди 10 или дори преди 3 години. Тя е осъзнала до какво се е докарала, къде се намира и, че непременно трябва да се справи с мъжа си. Тя е готова на всичко за свободата си и няма да се примири с един насилник, който я държи заложник вече повече от две десетилетия.

А, ако вие като мен смятате, че картината, която обрисувах е едно от най-грозните проявления на нашето общество, то също трябва да се борите с всички сили за свободата на жената... 

#ДАНСwithme, оставка и избори!

{ 6 коментара... read them below or Comment }

 1. Браво, много добре написано!

  ОтговорИзтриване
 2. -----,,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ""-----,,ОТЛИЧНО "" ---за какво ???// за общи приказки...низ от клишета ...... ----пътят е........понеже демокрацията / а за нея алтернатива няма / --е на база --многопартийност --- АПЕЛИТЕ, ПРОТЕСТИТЕ. ДА СА С НАСОЧЕНОСТ--ОБЕДИНЕНИЕ ОКОЛО ПАРТИЯ ИЛИ ПАРТИЙНО ОБРАЗОВАНИЕ, ИМАЩИ РЕАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДЕТРОНИРАТ СЕГА УПРАВЛЯВАЩИТЕ -----да възстановят реалните демократични устои в страната и да възстановят доверието към нея от народа и ЛЕЛЕЯНА ЕВРОПА И СВЕТА .....

  ОтговорИзтриване
 3. Картината е вярна. Само трябва да се добави, че всичките тези лели, стринки, чичовци, сваки, братовчеди и подлизурковци си имат не една, атри партии зад себе си. А жената/ние/ викаме: " Не искаме партия! Всички са лоши!" Мила жено/ние всичките/, крайно време е да разберем, че при днешните закони в Отечеството ни без партия нищо не може да се направи.А на жената/ на нас/ няма кой да ни я направи. Бог не се занимава с партийно строителство.

  ОтговорИзтриване
 4. И аз не мога да търпя повече. И то не от това лято, а още от падането на Костовото правителство насам. Само че интерпретацията на аналогията може да се разшири.

  От една страна, жената в нея въобще не е нужно да чака разрешението за развод на мъжа си. Достатъчно е да потърси помощ от юрист, специализирал в бракоразводни дена, който ще докаже, че е жертва на насилие. Ако пък, както често се случва в България, всички познати юристи и съответни институции са безнадеждно корумпирани от съпругът-насилник, тогава жената може просто да избяга. В друго село, град или държава. (Ако се върнем към действителността, това е изходът и за онези българи, които не виждат надежда за промяна.)

  От друга страна, в нашата аналогия е съвсем възможно жената да се пребори за развод и да заживее свободна без съпруг. В действителността обаче не е възможно да свалим правителството без да го заменим с друго. И тук въпросът на управляващите (колкото и да ни отвращава тяхната арогантност) е основателен: С кого ще заменим насилника?

  Струва ми се, че причината огромното мнозинство от българите да не предприема активни действия за извоюване на оставката на това правителство е именно липсата на ясен отговор на горния въпрос.

  Търси се мъж-ненасилник (т.е. политическа сила), който може да ни убеди, че има капацитета и способността да управлява според ценностите и предпочитанията на повечето от нас!

  ОтговорИзтриване

Архив