Posted by : Филип Миразчийски петък, 19 юли 2013 г.


В България явно велосипеди се крадат. Поне аз досега не съм срещал велосипедист, който да не смята, че това е голям проблем за вело обществото. На мен все още за 10 години, откакто карам активно, а от 2 откакто карам ежедневно, не ми се е случвало да ми откраднат и един фар. Може би затова нямам страх и си оставям колелото на всякакви велопаркинги, стълбове, знаци и огради. Случвало ми се е и до към 3-4 часа през нощта колелото ми да седи на улицата. Не знам с какво отблъсквам крадците, но си пожелавам да не спира.

Искам да се опитам да улесня много от моите "колеги", на които често се налага да мъкнат велосипеди по офиси, банки, стълби, мазета и магазини, само и само да не го подложат на опасност на някой велопаркинг. От СО са вложили мъничко мисъл и с почти нулеви разходи и усилия са открили няколко охраняеми велопаркинги. Под "охраняеми" естествено не трябва да се разбират някакви крепости с пропусквателен режим и охрана готова да застреля крадците. Достатъчно според мен (поне засега) е, че стоянките са в непосредствена близост до охранителите, осветени са и често са в обсега на камерите. Може да не ви се струва кой знае какво, но е достатъчно да откаже 99% от потенциалните крадци. Освен тях, емпирично съм избрал още няколко паркинга, които смятам за безопасни.

Първата и най-сигурна велостоянка според мен (въпреки, че е в най-несигурен район) е тази на Лъвов мост. Намира се точно до кабинката на охраната на паркинга, който е на края на велоалеята по бул. Мария Луиза. Когато си взимах колелото, човекът от кабинката ме гледаше дали го отключвам или му режа заключвалките. Въпреки, че районът е пълен със съмнителни елементи, стоянката ми се струва надеждна. 


Втората от по-сигурните стоянки е тази на гърба на Централните хали. В близост има много охранителни камери и крадец трудно ще остане незаписан. Охраната е на има няма 5 метра и вижда всичко. Сравнително натоварена е, а хора минават непрекъснато. Ползвах я всеки ден за около година без никакви проблеми.


Третата стоянка се намира на входа на паркинга на хотел Шератон. Отново има камери, а охраната има директен визуален контакт с велосипедите. Минус е, че няма голям човекопоток и понякога автомобилите, които са паркирани възпрепятстват заключването на велосипедите.


Четвъртата стоянка се намира на пл. Славейков, срещу бившата пицария "Трол" и на метри от трамвайната спирка. Силно натоварена е, страшно много хора минават покрай нея нон-стоп, а продавачите от сергиите за книги имат директен визуален контакт с нея. Ползвам я изключително често, тъй като е на доста централно място и е много удобна.


Петата стоянка се намира на кръстовището на Евлоги Георгиев и Графа и до велоалеята. На метри от нея има полицейска кабинка с директен визуален контакт. Хората, които минават от там са колосално количество.


Шестата стоянка, която препоръчвам, се намира на входа на паркинга на НДК. Има камери наблизко, а охраната на паркинга отново има директен визуален контакт. Много рядко използвана е, тъй че места винаги има.


Стоянката от лявата страна на БНБ. Постоянен видео контрол. Често обаче е претъпкана и няма свободни места.  Стоянката вече е преместена на стотина метра - на кръстовището на Съборна с Леге. Пак е с охрана и видеокамери.


Тази стоянка се намира срещу входа на Столична община на ул. Московска. Точно до нея има и будка с полицай. Наблизо има и много охранителни камери.


И тази стоянка се намира пред Столична община, само че на ул. Париж. Има камера насочена право към нея, а зад прозореца, с лице към нея е бюрото на охраната.


Тази стоянка се намира на входа на Южен парк откъм ул. Нишава. Срещу нея има денонощна охрана на парка. (Благодарности на Жоро Донов :)P.S. Всички препоръки са на базата лични впечатления и използване. Ако знаете още такива места из София, ще се радвам да ги споделите с мен! :)

{ 3 коментара... read them below or Comment }

Архив