Posted by : Филип Миразчийски сряда, 24 юли 2013 г.

Ясно се вижда колко са агресивни протестиращите
След снощните събития правителството и парламента на България са тотално делегитимирани, чисто и просто доутвърдиха позицията си на врагове на нормалните хора. Престъпници, които са решили, че щом имат властта в ръцете си за кратко, то значи могат да правят каквото си искат с нея.

Снощи полицията действа безумно. И под "полицията" нямам предвид 90% от редовите полицаи, а техните преки началници. Първо - откачения и напълно некомпетентен план да прекараш автобус през 5000 души, които не искат да го пуснат. Безумие и потрес - а пък Цветлин Йовчев каза, че лично той е дал заповедта - правете си сметката за компетенцията му. Второ - полицаите предвождащи автобуса, се врязоха без абсолютно никакво устно предупреждение (което е задължително) в протестиращите и просто почнаха да бутат, мачкат и бият с палки. Това отново говори зле за Йовчев, който явно под напрежение не действа добре. Трето - освен, ако насилието не е нарочно търсено, то няма как да си обясним разкървавените лица, счупените камери и дърпаните за косите жени. Единици са хората, които биха направили такова нещо, просто защото в момента държат палка и се чувстват овластени, и то при положение, че хората седят на земята или са със вдигнати ръце. Четвърто - ако полицията (Йовчев) искаше да предотврати ексцесии, то е елементарно да пуснеш 20 цивилни полицая сред протестиращите, които да идентифицират и отделят провокаторите - и под провокатори разбирайте онова дете с тениската RAKIA, което мята камъни, хора с бръснати глави на тумби, хора които и предишни дни са арестували и т.н. Елементарно е, елементарно. Самият факт, че Йовчев не успява да се справи и вместо превенция има бой над журналисти и жени, в цивилизовани държави ще е равен на оставката му. По негови думи, бой над протестиращи не е имало, полицията била страхотно професионална и сдържана. Ако имало някой ранен, то той сам се е блъскал в екипировката на полицаите (съвсем сериозно изречено от министъра).

Ето и малко кадри, да не кажете, че съм голословен:След 2:14 минута, ясно се вижда как полицай се забива с всичка сила в протестиращи:
Video streaming by Ustream
Освен фиаското на министъра на вътрешните работи, по време на събитията имаше и още изказвания, кое от кое по-безумно. 

Министъра на финансите - Петър Чобанов, който бе един от блокираните в НС, попита с какво правителството било предизвикало случващото се отвън. Като се сетим за неспособността му да аргументира защо теглим заем и последващите му анти-логични действия (продиктувани естествено от партията майчица) смятам, че на него просто му липсва способността да прави логични причинно-следствени връзки и да не му се сърдим много.

Михаил Миков призова депутатите утре да не идват на работа и отново имаше намеса в независимостта на медиите. Усещал тенденциозност в говоренето на журналистите от БНТ. То бива, бива, вкъщи да си пийнеш малко, ама да излизаш в национален ефир и да се излагаш така... На всичкото отгоре на "пресконференцията" на БСП тази сутрин каза, че България не била правова държава вече. Еми евала, ние от колко време ви го приказваме това?

Кристиан Вигенин и той се изказа - не можело така да се взимат заложници... ами вие, драги, вече 23 години ни държите за заложници и когато се опитаме да се освободим от вас, ни биете, арестувате и репресирате. Ако искате да развием стокхолмски синдром - няма да се получи, ще има да почакате. Полицията в други страни каква зла била, пък на нашата да сме и били благодарни - много била мека и сдържана с нас. Та така - бият ни само мъничко, викам вечна благодарност, че няма осакатени и убити? Това ли било протегнатата ръка на протестиращите, с паве? Ами я и аз да запитам - това ли е протегнатата ръка на правителството, с палка?

На БНТ очевидно бе забранено да имат камери в центъра на случващото се, но евала на хората - заобиколиха им тоталитарните забрани - почнаха да излъчват видео от бТВ.
На бТВ е отнета акредитацията за НС, защото Димитър Анестев излъчвал "нелегални" кадри от вътрешността на НС, а камерите им отвън бяха удряни от полицаи.
Фотоапаратът на Иван Бедров е счупен, а вечно предаващият на живо, Иво Божков трябваше да ходи до ИСУЛ, за да потърси медицинска помощ.

За финал, искам да споделя думите на един много известен, но явно непознат за управляващите, човек:

"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив