Posted by : Филип Миразчийски неделя, 2 юни 2013 г.


Велоалеята по бул. България е готова. Първоначално, когато прочетох, че тя ще бъде изградена не с асфалт, а с павета бях силно скептичен, че ще е с добро качество. Да не кажем, че направо си бях ядосан. 

Официално е открита вече от 3-4 дена, а количеството велосипедисти използващи този маршрут, поне по мои наблюдения, се е увеличило 5-6 пъти. Времето на ежедневните ми пътувания е съкратено поне с 10 минути, когато ползвам тази велоалея, а не тази по Борис.

Много хора не харесват изпълнението и замисъла й. Била с павета, била на тротоара, калпава била, свършвала в нищото била. Няма да си кривя душата с дребни заяждания и съвсем честно мога да кажа, че алеята е страхотна и от позицията на човек, който ежедневно използва колело за транспорт в града. По нея се кара приятно, маркирана е отлично, тротоарите са скосени добре, а на местата, където е на пътното платно или има някаква опасност, е обезопасена (което между другото не може да се каже за огромно количество от велоалеите в Западна Европа). Естествено, едно нещо винаги би могло да се направи и по-добре, но това зависи от ресурси, които невинаги са налични. Затова искам да поздравя СО, защото колкото и малък да е, напредък все пак има. Ако продължават в този дух, ще става все по-добре и все по-добре, а колоездачите неизменно ще се увеличаваме! А пък, ако сте видяли и постът ми за Майското велошествие, ще знаете, че и сега не сме малко! :)


Тук вече има начертана и пешеходна пътека.


Ако някой се чуди защо има места, на които построеното свършва до там, то е защото след няколко месеца започва строеж на кръстовище на две нива и тези части ще бъдат засегнати. (Велоалеята разбира се ще бъде достроена в последствие.)


Подлезът обаче определено се нуждае от ремонт. Настилки, осветление и поддръжка!


Нещо, което за момента е полу-допустимо, но след построяването на новото кръстовище трябва да изчезне - напаркиралите около подлеза и по тротоарите силно пречещи автомобили.


Друг голям проблем на ниво лична култура - масово пешеходци вървят в тази част на алеята, защото ги мързи да направят две пресичания повече. Ако сте пешеходец и сте минавали от тук - недейте да го правите повече. Невъзпитано е, нахално е и е в нарушение на закона, да не говорим, че създавате опасност за преминаването на велосипедистите. Радвам се, че все пак е сложен знак. Дано хората го виждат по-често!


Също така, поради близостта на алеята с автомобилното платно, и прехвърчащите по него автомобили с по 100 км/ч, са сложени и предпазни огради. Вложена е мисъл!


На снимката огради отляво липсват, но те вече са сложени и стигат до завоя за бензиностанция Shell.


Връзка с велоалеята по бул. Гоце Делчев и то не само фиктивна. Може да се каже, че вече имаме ранни заченки на веломрежа.


Другата връзка с алеята по бул. Гоце Делчев.


А в постът ми за Велоалеите по Мария Луиза, Ломско шосе и България... можете да видите и същите участъци, но в процес на стартиране на строежа.

{ 3 коментара... read them below or Comment }

  1. Браво! Изпреварихте надутите бургаски общинари, които има какво да видят и научат ...

    ОтговорИзтриване
  2. Защо пък да са надути бургаските общинари?

    ОтговорИзтриване
  3. По притеснително е какво ще се случи с колчетата на велоалеята, когато започне чистенето на снега зимата. Защото по Ломско шосе още първата зима се изпочупиха.

    ОтговорИзтриване

Архив