Posted by : Филип Миразчийски сряда, 12 юни 2013 г.

Снимки: Монитор и WhATA
Чудите се какво е общото между горните две снимки? Ами, лявата се намира в България и е на циганско гето, а дясната се намира в Словения и също е на "циганско гето". Да, да, точно така, блокът в дясно, който по българските стандарти би бил сметнат за луксозен, е блок, в който живеят словенски роми. Намира се в град Марибор, ако не вярвате и искате да проверите. Също така, може да прочетете и какво WhATA казват за него.

Мислите, които ще последват след малко, могат да се разглеждат и като една своеобразна реплика на г-н Ангел Джамбазки (който е общински съветник в София) и неговата статия: Незаконните цигански катуни трябва да бъдат разрушени, а не "узаконени". Всичко, разбира се ще е и трябва да е в рамките на добрия тон, а той, ако сметне за уместно може да има дуплика към мен...

И на последния човек в България, трябва да му стане ясно, че най-големия и най-трудно решимия проблем, който стои пред България, е този с ромското малцинство. Малцинството е с много голям размер, растящо много бързо, с ниско средно ниво на грамотност, още по-ниски работни навици и изключително изолирано от българското мнозинството. Ромите съставляват също така огромен процент от 12-14% безработица в България. 

В този ред на мисли, ако тяхното социално равнище се запази и в бъдещите 30-40 години, икономиката няма как да помръдне, каквито и реформи да правим и да искаме да направим. Просто няма да има кой да работи. Или поне не и на скъпо-платените позиции в модерните индустрии, които всички искаме и които носят някакво "забогатяване".

Освен икономиката, пред колапс ще са изправени и здравната и пенсионната системи (ако и след 30-40 години, те са базирани на същия принцип), защото ако ромите не са включени в трудовия пазар, а техния брой стане много висок, то те няма да плащат никакви осигуровки. И като се почнат едни дефицити, едни заеми - лош сценарии, който трябва да се предотврати със сигурност.

Дотук разбрахме, че неинтеграцията на ромското население, ще убие икономиката, здравеопазването и социалните услуги. Ами какво остава да кажем за нивото на битовата престъпност, което и сега не е никак ниско. Нивата му ще скочат до небесата, защото ще има огромен брой граждани, които са без образование, без сигурност, без препитание, здравеопазване, достъп до основни човешки блага и какво ли още не.

Точно за това смятам, че игнорирането на ромския проблем е най-голямата заплаха за национална сигурност на България и търсенето на решение за него, трябва постоянно да бъде на дневен ред.

Логично, всеки ще се запита, какво можем да направим... как да решим този проблем. На първо място, трябва да премахнем фобията, насаждането на страх и разделение, както и погнусата, която някои хора изпитват от ромите. Вечно циганите са ни виновни. Циганите крадат, мърсят, колят, бесят, източват социалната система с надбавките за деца и безработица, виновни са за глобалното затопляне, обедняването на българите и изчезването на птицата додо. Да, правят някои от тези неща, но също така и много българи ги правят. Българи, които не са опряли дъното, както мнозинството от ромите. Затова трябва да спрем да смятаме, че някой е лош, защото е циганин, българин, евреин, негър, американец, турчин и т.н. В 21. век няма и не трябва да има място за такива предразсъдъци. 

Тук е момента да спомена за "Пирамидата на потребностите на Маслоу". Според неговата теория, един човек няма как да премине на по-горното й ниво (започва се от физиологични нужди, сигурност, принадлежност, увереност и се стига до самоусъвършенстване), ако не е получил това, което е на долното. Нека дам пример: ако вие нямате достъп до питейна вода, храна и електричество, със сигурност няма да мислите как да си намерите работа, да започнете хоби или да научите чужд език. И доколкото аз мога да кажа, че смятам, че се намирам на най-горното ниво, то на кое смятате, че се намира средно-статистическия ром? 


И докато за някои това може да са твърде общи и абстрактни неща, нека се обърна и към една по-"реална" и актуална тема: узаконяването на циганските гета в България. Наистина, г-н Джамбазки е прав донякъде, че това е своеобразна дискриминация спрямо българи, чиито незаконни къщи са били разрушени, но не напълно. Гетата ще бъдат узаконени, не защото са населявани специфично от роми, а защото има огромен брой хора, които живеят там от десетилетия в нехуманни условия и няма как да бъдат преместени с едно щракване на пръстите (пък и да си кажем правичката, кой квартал, село или град ще ги приеме?). По същата логика, ако в това гето живеят българи, арменци, турци или американци, техните къщи ще бъдат легализирани. Ето това е тънката нишка, която не трябва да се изпуска, иначе отиваме стремително към популизма.

Легализирайки гетата, общините ще могат да кандидатстват по европейските оперативни програми за финансиране на строежи на инфраструктура, облагородяване и подобряване на състоянието им. Защото на практика, в момента те се явяват просто едни бели петна в устройствените планове. Не могат да се построят канализация, пътища, водоснабдяване, сметосъбираща система и т.н. От тази гледна точка, узаконяването на гетата е ключово за решаването на проблема с интеграцията на ромското малцинство и удовлетворяването на най-ниското ниво от нужди в пирамидата. Не става дума за разни незаконни вилички покрай язовирите или за някой незаконен хотел на плажа, които ще бъдат узаконени. Става дума за места, някои от които с размерите на малък български град. 

Г-н Джамбазки предлага тяхното разрушаване, но не предлага нищо, което да се направи след това. Оставяме стотици хиляди души в полето? Вкарваме ги в интернати? Изпращаме ги в Сомалия? Какво точно следва, след като багерите сринат гетата? Наистина, колосално количество пари трябва да бъде вложено в този процес на интегриране, но това е неизбежно зло в краткосрочен план. Малка саможертва, сравнена с това, което може да се случи в средносрочен и дългосрочен план, ако не я направим. Затова, ако искаме да имаме едно по-светло бъдеще, трябва да преглътнем фобията и предразсъдъците си и да започнем да действаме като хора...

{ 3 коментара... read them below or Comment }

 1. А ти какво предлагаш да направим с ромите? :) хубаво е, че си против маргинализирането и предразсъдъците, аз също смятам, че е излишно и вредно, но смятам и че не им е мястото на края на града в мизерията. подкрепям идеята за разрушаване, защото е време ромите да стъпят на следващото стъпало в моралната стълбица и да започнат да мислят за общността, а не само за колибата си. Но това не става с икономически способи, закони, демонстративно събаряне и стагнация, а със социална работа. Много масова и целенасочена.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Значи и ти и много други хора сте прави относно това, че те трябва по някакъв начин да започнат да мислят за общността и да придобият морал. Разбира се, това няма как да стане с разрушаване на гетата, защото става въпрос за десетки хиляди души, които живеят в там. И, ако ти изведнъж ги оставиш на улицата и кажеш "ми сори, ама почвайте да си дърпате собственото тегло, няма да ви храним и поощряваме завинаги", единственото нещо, което ще стане е, че те ще се заселят на друго място, ще го съсипят и него и ще увеличат престъпността.
   Затова трябва да се действа според ситуацияата. Първо се почва с отчуждяване на имотите завзети от ромите и изплащане на обезщетения на истинските им собственици. Продължава се с легализация на гетата и изготвянето на устройствени планове. След това, сградите, за които няма никаква възможност да бъдат приведени според изискванията за безопасност, биват срутени и на тяхно място построени общински жилища, които се отдават под наем (при строги условия, но минимално заплащане). Въвежда се инфраструктура: канализация, електроснабдяване и водоснабдяване, защото ако една сграда е нелегална, към нея няма как да се прикачат водомери, топломери и електромери. Затова и циганите крадат ток и вода. Просто към сградите им де юре няма как да се открие абонатен номер. От там нататък следва най-трудното нещо - контрол, контрол и пак контрол. Не фиктивно отбиване на номера и не с пренебрежително отношение все едно контролираш някакви хлебарки. Тези действия изискват огромни финансови инвестиции, но ако не ги дадем сега, ще ни излязат през носа след няколко десетилетия. :)

   Изтриване
  2. Някакси смятам, че ромите не разбират много и не са им понятни неща като правила, разпоредби и договори. Засега се предлагат предимно законови и институционализирани способи, а ромите ги заобикалят широко и не знаят как функционира системата. би било различно, ако отидеш при един ром, поживееш с него и му обясниш по начин, по който ТОЙ да те разбере :) губи се пряката комуникация, а те са най-непосредствените хора в отношенията си, които съм виждала. иначе с тези спуснати забрани и правила се внасят само стрес, страх, бягство.

   но това важи за всичко де, институционализираната власт винаги е оправдание и измиване на ръцете.

   Изтриване

Архив