Posted by : Филип Миразчийски сряда, 29 май 2013 г.Не знам с какви очи организацията на така наречените "ресторантьори и хотелиери" има наглостта да се оплаква от забраната за пушене на закрити обществени места. Същите тези, спазват законите само когато им изнася. Данъци се укриват на поразия. Сметки се надписват. Пуши се в керамични чаши, а не в пепелници. Работят хора без трудови договори, хигиенни навици и култура. Продават се остаряващи или с вече изтекъл срок на годност продукти. Повярвайте ми, тези неща съм ги виждал неведнъж от първо лице.

По техни данни "едва" 3-4% от българите са отказали цигарите след въвеждането на забраната за пушене. Когато те говорят обаче за това - тези числа са незабележителни, някакви мижави процентчета - няма резултат от промяната едва ли не. А всъщност това са между 90 000 и 100 000 души. Колосално число и успех на забраната за мащабите на България.

Питам се, когато страдалците ресторантьори говорят за фалирали заведения в следствие на забраната, защо не дадат поне един пример? Заведенията са пълни. Ама не пълни, ами по шевовете се пукат. По Витошка, която в момента е в ремонт и праховото замърсяване е като в Китай, няма нито едно, което да не е пълно. Ако някое заведение е фалирало, то не е защото в него не може да се пуши. То е фалирало защото има лош мениджмънт, храната е лоша или отношението към клиентите  е лошо. Но това е трудно за преглъщане и от бранша никога не биха си го признали. 

Съвсем сериозно казвам, че ако забраната отпадне, аз в заведение, в което се пуши няма да стъпя. Независимо дали има и зала за непушачи (натикана в ъгъла до тоалетните). Освен, че силно се отвращавам от желанието на другите да ме отровят, смятам, че всяко заведение, което изпитва нуждата да прибягва до силата на цигарите, за да печели, просто няма какво друго да предложи. То просто е лошо и се опитва да привлича клиенти чрез техните вредни навици, а не като им предлага добро обслужване, цени или кухня. Същевременно вече се появяват барове и ресторанти, които обявяват, че при тях няма да се пуши независимо дали това е разрешено. Правете си сметка за каква разлика в идеите, нагласите и качеството става въпрос.

От политическа гледна точка смятам, че правителството, което премахне или "облекчи" забраната ще си вкара голям автогол, а България ще направи огромна крачка назад и ще отхвърли едно от малкото европейски, демократични и разумни неща, които са се случвали тук в последно време.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив