Posted by : Филип Миразчийски събота, 27 април 2013 г.


В средата на следващия месец в Ротердам, Холандия, за 29-ти пореден път ще се състои състезанието Shell Eco-marathon 2013. В него участниците се стремят да изминат възможно най-голямо разстояние за единица гориво, с автомобили, които те са проектирали и конструирали. Участниците могат да използват всякакви видове гориво - от бензин, електричество, водород и тн.

Досега България участва в надпреварата с два отбора - ТУ София (за шеста поредна година) и ТУ Варна (за пета поредна година). Този път обаче, България ще бъде представена и от ученически отбор - този от Професионалната гимназия по селско, горско-стопанство и туризъм "Н. Вапцаров" в Чепеларе. Два студентски отбора, за които има голяма логика да участват и един ученически, за който трябва да има още по-големи адмирации за проявената амбиция и дух.

С отбори от цяла Европа, никакъв шанс за мъничка България да спечели нещо, ще кажете? Кои сме ние, сравнени с Германия, Франция, Италия, ще кажете? Сглобявахме едно време едни москвичи, та толкоз си можем, ще кажете?

Е, да, ама не! Миналата година, най-опитният ни отбор - този на ТУ София, стана втори в класа си... Разбирате ли какво значи това - втори в цяла Европа и това, въпреки почти отсъстващото финансиране и въпреки някои от материалите по автомобила, които буквално са подръчни. Тези момчета и момичета, които постигат невъобразими неща, въпреки всички пречки, са бъдещето на България. И когато някой пак стереотипизира българския студент като перманентно пиещ каси уиски и мятащ салфетки в дискотека, то нека се сети и за тези студенти. 

И докато отборите на техническите университети е някакси естествено да се представят на маратона, то няма как да не отдадем още по-голямо внимание и на отбора от Чепеларе. Въпреки, че могат да черпят много опит от своите по-големи колеги, те са поставени в ситуация на много по-труден старт, с много по-ниски възможности. Точно затова в моите очи, те са и толкова специални и истински им се възхищавам. Стремежът към знания, резултати и успехи в техния случай е крайно вдъхновяващ! 

Наскоро се запознах с някои от участниците в отборите и останах с впечатлението, че те имат нужда от много по-голяма подкрепа от наша страна. Като се започне от финансова, мине се през обществена и се стигне до държавна. Дали ако повече хора знаеха за отборите ни в състезанието и за страхотните истории, които ми разказаха, нямаше даже да имаме шампиони в надпреварата? Дали ако повече фирми знаеха, за престижа, който носи участието и особено победата, нямаше да има повече спонсори за автомобилите? Все въпроси, чието решение зависи от нас и затова ние трябва да направим всичко възможно, за да спомогнем за успеха на тези страхотни момчета и момичета!

Отборът от Чепеларе, заедно с Екатерина Дафовска, която е техен ментор...
Отборът на ТУ Варна...
Автомобилът на ТУ София, по време на състезанието...
Малка част от отбора на софийския технически университет...

Отборът на ТУ София се радва на победата си!

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив