Posted by : Филип Миразчийски понеделник, 29 април 2013 г.


От няколко години се придвижвам из града основно с колело. Ежедневно, комбинирам колело + метро + автобус, но най-голямо разстояние изминавам с колелото си. Честно казано, това при мен е повлияно в много голяма степен, от развитието на велоалеите, колкото и малко да са те. Много са ми удобни. А самото придвижване ми е бързо, безплатно и здравословно. Честно казано не виждам, защо един разумен човек не би се движил с колело из град като София... 

Реших, че трябва да стимулирам и Ади да кара повече колело - особено за транспорт, а не за развлечение. За тази цел ремонтирах и освежих един стар Cross, чиито модел дори не знам, но пък със сигурност е на поне 9-10 години. Колелото бе прекарало последните 6 години в мазе и съответно ръждата беше плъпнала навсякъде. Задния стоп беше счупен, а предния направо си липсваше. Също така, педалите бяха за боклука. За щастие, нищо по-съществено нямаше нужда от смяна и ремонта не излезе много солено. 


Разглабянето беше много лесно, с изключение на веригата, курбелите и средното движение, тъй като нямах специалните инструменти за тях.Това бялото по калниците е преобразувана ръжда. Използвал съм най-обикновен препарат за преобразуване. След изсъхване просто се измива и готово. Резултатът не е лош, но за детайл, който не се вижда, не си заслужаваше парите.След като по рамката нямаше други части, дойде време за свалянето на боята. Първоначалният ми план беше да премахна боята с препарат "Терминатор", който обаче се оказа просто 10 лева на вятъра и не препоръчвам да се купува. С него нищо не стана, боята дори не помръдна. След това реших, че ще изшкуря всичко собственоръчно. Ей значи, какво ли не бих направил, за да си усложня живота. В продължение на четири часа и с адски болки в ръцете и пръстите, ей това по-долу беше резултата. Както се вижда, остават места, които просто не могат да се изшкурят, а и честно казано не си заслужава усилието да се опитва. 


Отказах се и на следващия ден тръгнах към фирмата за прахово боядисване. Първоначалният ми избор беше "Деяколор" в Слатина. За мое щастие обаче ми отне около 2 часа да я намеря, като преди това се изгубих и незнайно как стигнах до влаковата линия София - Бургас, спря ме полиция да ме пита какво обикалям с тая рамка, а за капак накрая ме нападна и едно бездомно куче (което отблъснах с помощта на рамката, но проблемът беше, че като я оставя за боядисване, няма с какво пак да го отблъсна на връщане.) Когато в крайна сметка намерих фирмата, се оказа, че при тях нямат пясъкоструйка за сваляне на боя и ме изпратиха при техен познат в Дружба. За тяхно нещастие обаче, в същия момент видях, че са ми писали мейл от фирма "Торнадо" (тъй като изпращах запитвания към няколко фирми за цени), които предлагат пясъкоструйка и боядисване (при това с цвета, който искам - RAL 1016) само за 25 лева. Благодарих на хората в "Деяколор" и се отправих натам.

В крайна сметка, оказа се, че не съм сбъркал и резултатът беше повече от отличен. Много добро качество на боядисване на отлична цена. Горещо ги препоръчвам.


Динамото и педалите поръчах от магазинвелосипеди.com  но ми взеха 8 лева за доставка, което от София за София си е много, но тъй като само там имаха динамо комплект какъвто ми трябваше, нямах избор. Звънеца и кошницата купих от Bikes Center


Тъй като е по-лесно да разглобяваш, отколкото да сглобяваш, а и исках да е сглобено от специалист, закарах всичките части при Петър, който съвсем спокойно мога да кажа, че ми взе доста по-малко пари за цялостното сглобяване, отколкото биха ми взели в по-голям сервиз. Силно го препоръчвам...

Ето го и крайният резултат:


На Ади много и хареса колелото, а пък аз толкова се ентусиазирах, че реших, че е крайно време и аз да сменя стария MTB с градско колело, тъй като отдавна използвам велосипеда само за транспорт и ми трябва нещо по-удобно. Вече старото ми колело (синьото) ми служи вярно 7 години и се беше амортизирало доста. 


Исках новото ми колело да е с възможно най-малко техника. Да е от холандски тип, с багажник, динамо, калници, предпазител за верига и по-удобно кормило. Когато започнах да търся, бях леко обезкуражен, защото колелата внос от Западна Европа бяха доста скъпи и в доста лошо състояние. След период на дълго отсяване и обиколки за огледи се спрях на един много запазен MAX2BIKE Max Q... Беше в отлично състояние, с отлична цена и точно такъв какъвто трябва. Имаше си всичко, което търсех + ключалка за задната гума. Перфектен. Нови части за него, освен кошница, не съм купувал. Боядисах го в същия цвят, като колелото на Ади, пак на същото място. Обратното сглабяне този път бе във Веломания на бул. България, където ми взеха доста повече пари отколкото при Петър, но... човек се учи от грешките си. 


Изключително важния за мен предпазител за верига, тъй като често карам с дънки или официално облекло. Не мога да допусна веригата да ми цапа панталоните.


Бонус към калниците - странични калници. Голям недостатък на предишното ми колело бе, че карането в дъжд беше с неприятни последици. Тези последици тук напълно ще отсъстват!


Ключалката за задната гума. Двойна сигурност, освен дебелата верига, която си взех за връзване...Ето го и самото колело, разглобено на съставните му частички:


За финал - фотосесия на велоалеята по бул. Гоце Делчев...


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив