Posted by : Филип Миразчийски сряда, 3 април 2013 г.


Анкетата е проведена в рамките на горе долу една седмица - от 26.03. до 02.04. Към момента на изнасяне на данните, 254 души са взели участие в проучването (към момента на публикуване на поста, те вече са 275). Първото попълване е в 18:04:21 ч., а последното в 23:10:16 ч.

Трябва да се направят и някои много важни уточнения. На първо място, анкетата не е представителна - тя е разпространявана главно на приятелски начала по социалните мрежи. Второ - точно поради спецификата на разпространение, най-голям брой от участвалите са между 18 и 24 години. Трето - ДПС имат резултат под 1%, но той е малко по-нисък от традиционно получаваните резултати в интернет, тъй като електоратът на тази партия не е със силно присъствие в мрежата. Четвърто - поради технологията на провеждане на проучването, няма как да се предотврати многократното гласуване от един човек. Поради това има определени резултати, които изглеждат меко казано съмнителни, но въпреки това реших да не ги премахвам.

Лично за мен, това не са реални резултати. Който и да ги е попълвал, е останал с впечатлението, че щом анкетата е анонимна, то нищо няма значение, освен да се напомпа статистиката на партийката му. Резултати подадени един след друг с 20-30 секунди разлика, от хора с един и същи пол, от един и същи град, на една и съща възраст, с еднакво образование. Просто ми се струва прекалено голяма случайност, но тъй като няма как да го докажа и всичко това са си мои предположения, данните по-долу включват и съмнителните резултати. Всеки може да прецени сам за себе си до колко всичко му се струва достоверно. И за да не бъда обвинен, че не предоставям всички данни, най-отдолу съм сложил HTML с достъп до тях...
Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив