Posted by : Филип Миразчийски вторник, 26 март 2013 г.


Помните ли миналия път, когато писах за велоалеята по бул. Мария Луиза. Това беше точно преди 7 месеца. Тогава строежът й още не беше завършен, а снимките бяха само от Лъвов мост до Ценрална автогара. Сега вече алеята е преживяля една зима, един ремонт и много използване. Аз лично нямам редовно път по нея, и затова вчера се възполвах да наснимам от самото й начало на Ломско шосе (където започва/свършва доста неочаквано в насрещния трафик) до Лъвов мост. Като бонус, направих и снимки на новостроящата се велоалея по бул. България, която трябва да бъде завършена към средата на месец Май и ще свързва велоалеята по бул. Гоце Делчев с тази по Евлоги Георгиев и ще се отклонява към метростанция "Европейски съюз".

Първите снимки са от кръстовището на бул. Рожен и бул. Скопие. Велосветофар и маркировка на велоалеята със STOP линия. Много е близко до усещането, че ние колоездачите сме част от истинския и значимия трафик на София.


Тези снимки вече са в обратната посока. Това е пресечката на бул. Ломско шосе и ул. Христо Силянов. Не снимах края на алеята по булеварда преди ул. бели Дунав, но тя свършва изключително зле. Без никакво предупреждение изведнъж се оказваш незащитен по никакъв начин на платното за автомобили и то срещу движението. 


След пресечката с ул. Хан Кубрат, алеята става още по-добре отделена от останалия трафик, а качеството й е много добро.


Червеният полимербетон в тази част на алеята обаче не е издържал и една зима. Добре е все пак, че Столична община накара изпълнителите сами да ремонтират щетите (което те вече са направили в началото на Лъвов мост). Общината призна и, че видът настилки използвани по тази алея и по тази на бул. Бъкстон са били тестови и са се оказали негодни за нашите метеорологични условия и няма да бъдат използвани пак.Отново добра маркировка. Има дори положени пешеходни пътеки!


Велопаркинг до метростанция "Мария Луиза"...Велопаркинг пред Централна гара. Неизненадващо - блокиран от автомобил.


Тук отново е обърнато внимание на маркировката...Велосветофарите просто ми пълнят душата. Трябва да поставят такива навсякъде където има пресичане на велоалеи с по-сериозен автомобилен или пешеходен трафик!


От тук вече велоалеята е рехабилитирана от фирмата изпълнител и изглежда в безупречно състояние...


Докато на снимката направена на същото място през Август миналата година се създаваше впечатлението, че велоалеята свършва в нищото, сега е ясно, че тя води към велопаркинг. Предполагам идеята е, че вече сме достигнали центъра и тук ще си оставим колелото. Това обаче не трябва и не може да е винаги така и алеята задължително трябва да има и продължение нататък.


Това вече е бул. България. Копае се усилено и от двете страни на булеварда, нищо, че има снимки само от едната страна. Прави добро впечатление, че нещата не са половинчати и старите настилки се премахват цялостно.


Тук алеята ще пресича пътя на тролеите по ул. Кюстендил...Изкопаното продължава до бул. Гоце Делчев. През Май, когато строежът на алеята е окончателно завършен ще има още снимки. Дотогава, който кара велосипед редовно, да не спира, а който не  кара - нека се замисли, няма ли всъщност да е по-приятно, по-лесно и по-добре за самия него! :)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив