Posted by : Филип Миразчийски петък, 1 март 2013 г.


България се променя. За добро или за лошо, всеки преценява сам за себе си. Достатъчно ли е обаче да се стремим просто към някаква промяна, заради самата нея?

Сигурен съм, че последните седмици почти не остана човек в България, който да не се изказа по някоя телевизия, вестник или радио, че иска промяна на Конституцията, че иска смяна на системата, че иска смяна на модела... Почти никой не задава въпроса каква промяна на Конституцията? Смяна на системата, с какво? Смяна на модела, с какво?

Хората масово искат неща като забраняване на бедността, затвор за виновните (кои виновни и защо просто не ги гилотинираме на площада, ами ще хабим обществени пари за затвор?), конституционно евтин ток за българския изстрадал гражданин, минимална заплата 1000 лева, пенсиониране на 40 и други такива налудничави неща... да не говорим за комунистически пропагандни радикализми като народен съд, национализация и връщане на смъртното наказание.

Какво трябва да се промени в енергетиката на България? 
Абсурдно некомпетентно и плашещо е желанието на който и да е човек, бил той политик или хамал, ЕРП-та да бъдат национализирани, да бъдат изгонени частни дружества защото са чужденци и да се говори за колонизация и завладяване на българския народ от злите капиталисти. Страшно е, че 23 години по-късно, българинът все още не се е отървал от усещането, че държавата е вся и всьо и, че тя трябва да го храни, отглежда и осигурява от люлка до гроб. Абсурдно е да се смята, че нещо е лошо, защото е частно. Абсурдно е да се смята, че държавата (сякаш там не работят хора) ще управлява нещо, по-добре от частната инициатива. Вместо хората да искат национализация, те трябва да искат още либерализация. Защото, да, в момента ЕРП-тата са монополи. Това никой не го отрича. Но защо никой не протестира срещу това, че правителството на България все още не е транспонирало третия енергиен пакет на ЕС, който ще даде по-голяма сигурност и избор на потребителите. Защото само свободния пазар може да доведе до по-ниски цени, а не мечтите на народа за държавно разпределян и популистките обещания на политици. Да, в момента цената на тока със сигурност може да бъде по-ниска и това никой не го отрича. Например, ако не бяха подписани едни определени договори за изкупуване на ток, ако не бяха взети едни заеми и не бяха фалирани едни държавни компании. Също така, ако цената на тока не се определяше от държавна комисия, която приема фактури за инвестиции без да ги поставя под съмнение и, в която работят държавни чиновници, които (изненада!) са лесно подкупни. Ето това е нереалното определяне на цената. Седи един съвет в една зала и казва - цената е толкова и толкова, защото тоя месец сме в такова настроение. Протести? Ето, цената ще падне. Цената трябва да се определи от свободната конкуренция между дружествата, свободния пазар и свободния избор на потребителя, от нищо друго!

Покрай спора за цената обаче, не трябва на заден план да остава и нещо друго. Строежа на разни атомни електро централи, от които е съмнително дали България има нужда. Не мога да проумея защо вместо хората да искат нова атомна електроцентрала, не искат по-голяма енергийна ефективност. Вместо да спестят пари от сметки, те искат да похарчат още повече пари. Ако 20 милиарда лева (дори и 6 да са) се инвестират в енергийната ефективност на България, консумацията може да спадне с минимум 30%. Това значи 30% по-ниски сметки. Разбира се аз не съм тесен специалист и говоря само на базата на неща, които съм прочел, но най-обикновената логика сочи, че комбинацията енергийна ефективност + свободен енергиен пазар може да донесе сметки, които са по-ниски дори с 50%.

Много прост пример мога да дам и със себе си. Сметките ми за ток спрямо миналите месеци от ноември до февруари, са средно с 43,47% по-ниски. Съответно обаче това е и резултат от инвестиции в "домашна енергийна ефективност"...

Ясните изводи:
Либерализация > Национализация
Свободен пазар > Държавен регулатор
Енергийна ефективност > АЕЦ

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив