Posted by : Филип Миразчийски сряда, 30 януари 2013 г.


В последните дни се вдигна много шум около подклажданото от популистки страсти в английския парламент намерение, да се отблъснат бъдещи, български и румънски емигранти, чрез авто-окалваща кампания. Неща от рода на - тук времето е ужасно 355 дни от седмицата, заплатите са ниски, а конкуренцията висока, пренаселено е, мръсно е, шумно е и т.н.

Англичаните обаче допускат една фатална грешка. Хората, които реално ще видят, чуят и реагират на "рекламата" са основно младите, активни, образовани и интелигентни граждани на България и Румъния. Хора, които дори да емигрират на Острова ще допринесат с нещо, ще плащат данъци и ще харчат пари, а няма да източват социалната им система, какъвто е и страхът на англичаните. Затова няма да се постигне нищо освен тяхното раздразнение и отблъскване.

Хората, към които е насочена рекламата обаче (няма какво да си кривим душата), са от малцинствата и най-ниските социални слоеве в България и Румъния. Те често нямат достъп до телевизия и вестници, камо ли до интернет. Те ще заминат към някоя западна страна, само и само да заминат, пък ако ще слънце да не ги види цялата година и да имат най-ниската възможна заплата в страната. Тези хора, няма да се повлияят от анти-рекламата, дори и да я видят. А те няма да я видят.

Та, скъпи британци, с цялото ми уважение към вас, ние много ви харесваме, но с това ви отношение освен да метнете едни пари на вятъра и да загубите няколко възможности, друго няма да постигнете. Преглътнете малко достойнството си и позаровете спомените от колониалния империализъм някъде на дълбоко. 

Няма нужда да правите каквито и да било кампании, много хора вече са виждали кадрите по-долу, а някои от тези, които имат и невероятната възможност да ги видят от много по-близо, идват да живеят... при нас.(British? You'll like it here.)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив