Posted by : Филип Миразчийски петък, 28 декември 2012 г.


Ето как се заобикаля забраната за пушене на закрити обществени места. 
Всъщност не се заобикаля нищо де, направо си се нарушава закона. 
Заведенията явно имат доста широки разбирания за "закрити" места, тъй като явно смятат, че ако е извън физическите граници на заведението, значи е навън. 
До колкото аз видях обаче, парникът си има 4 стени и покрив - дали е закрито пространство?
Минах по половината бул. Витоша и видях три такива места, в които хора пушеха.


{ 5 коментара... read them below or Comment }

 1. Аз се сблъсках и с друга картинка... в по- малките градове, като говоря за такива като Русе, Велико Търново и Свищов се пуши свободно вътре в заведенията. Имах огромното желания да хапна някъде навън, но не ме огря... навсякъде се пушеше, нямаше сложени пепелници, но за сметка на това сервитьорите даваха хартийки навити на фунийка, където да се тръска. Дори в такива "оранжерии" не искаха да пушат, за да може поне вътре да бъде Smoke free.

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Да в Свищов се пуши свободно навсякъде. По вратите, където трябва да е изписан телефона при нарушение в заведенията ...липсва.При забележката ми към персонала,не ми се обърна никакво внимание.И каквото си е било пак си е такова. От как човек съм станал/а ,чакам тая забрана..........дали ,обаче ще стане ,е друг въпроса.

  То който иска да си пуши ,но да плаща 4 пъти по-високи здравни осигоровки.Така мисля аз..........


  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тъй като в по-малките градове, дори и да се обадиш на контролните органи, вероятността да дойде някой е по-малка, на сайта на "Без дим" може поне да подавате сигнали. :)
   Има и мобилна версия. :)

   http://bezdim.org/signali/

   Изтриване
 3. О, boo-hoo! Идеята на демокрацията е всички гласове да бъдат чути. Мнението на непушачите бе отразено и бе взета съответната мярка. Ако пушачите искат да си се тровят в толкова отделно помещение, като това на снимката, си е изцяло тяхна работа. Да ги преследваш като роби дори на такива места, където явно няма нито един непушач, е равнозначно на това да си наложиш насилствено гледната точка, независимо колко правилна мислиш, че е. Представи си обратната ситуация: някога пушачите да са казвали "Искаме да няма непушачи в заведенията!"?

  Не само това, ами и подобни палатки са направени за удобство на хората, които така или иначе ще излязат да си пушат навън. Зима е, от заведението са решили да спечелят клиентите си като им предоставят максимален комфорт.

  По твои думи, дай да линчуваме пушачите и да ги накажем за съществуването си!?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Съответната мярка се взе - там където не се спазва трябва да има и законови последствия. Това е една друга черта на демокрацията, че след като всички гласове бъдат чути, малцинството се съобразява с решението на мнозинството, а ако то не го прави, трябва да се прояви другата черта на демокрацията - върховенството на закона.

   Пушачите може да искат да се тровят в тази палатка, но хората, които не пушат и персоналът, който не пуши не искат да се тровят в нея.

   Насилственото налагане на гледната точка го обсъдих по-горе. Мнозинство решава нещо, законът се създава, законът се налага.

   Другата гледна точка, която ме караш да си представя е доста тъпа, тъй като непушачите не вредят на пушачите със самото си присъствие.

   Като цяло доводите на пушачите, които защитават правото им да тровят всички около тях, чрез липсата им на воля и елементарни културни ограничения е безмерно глупава.

   Представи си сега, как плуваш в един басейн с размерите на шатрата от снимките. Заедно с теб влиза и един друг човек, който решава че му се ходи по малка нужда, но пък къде ще излиза до тоалетната, нали ще му стане студено. След, което решава да си свърши каквото има да си върши в басейна, в който си и ти. Ще го приемеш ли спокойно като негово "право"?

   Изтриване

Архив