Posted by : Филип Миразчийски събота, 20 октомври 2012 г.След някой и друг месец, в България ще се проведе всенародно допитване. Връх в демократичното развитие на България!”; Еманация на демокрацията! и други такива празни думи излизат масово от страниците на медиите, които стоят близко и не толкова близко до опозицията на българското правителство. Той не е нищо такова обаче!

Смятам, че референдума, който ни предстои е пълно недоразумение. Самата идея за толкова мащабно допитване, по толкова специфичен въпрос, е изключително глупава. Само хора с много изкривена представа за демокрацията, биха били на мнение, че е редно той да бъде проведен. Тези хора не осъзнават, че по този начин в България няма да бъдат укрепени устоите на демокрацията, а на охлокрацията – управлението на тълпата. Тълпата, която в огромната си част е напълно незаинтересована от бъдещето си, не прави нищо, за да подобри настоящето си и не е научила нищо от миналото си.

Решението да строим втора атомна/ядрена електроцентрала е толкова стратегическо и важно за бъдещето на държавата, че няма как то да бъде взето просто с преброяване на вдигнати ръчички/пуснати бюлетини. Трябват експертни мнения, трябват задълбочени проучвания на разходи и ползи и такива неща… Бай Стойко от село Големо Мочурино не може и не трябва да може да взима такива решения. Това не е в неговите компетенции – затова на всеки четири години избира едни хора, в чиито компетенции обаче е. Аз също няма да съм квалифициран да взема толкова трудно решение. Колкото и да чета, (а повярвайте ми аз ще чета) преди да дам своя глас. Какво остава за мнозинството, което ей така без да иска, е чуло по новините, че ще се гласува там за нещо си?

Преди месец някъде, Искра Фидосова каза, че този референдум няма как да бъде осъществен, защото той засяга държавния бюджет. От опозицията веднага я нападнаха, че не знаела какво представлява държавния бюджет… - Той се изработвал от година за година и бил в определени рамки. Е добре, че ни обяснихте…

Госпожа Фидосова просто не се е изразила правилно – Референдумът за строеж на АЕЦ, засяга финансите на България. Ако мнозинството каже да, откъде правителството ще намери пари за строеж? Кой ще ги даде? На заем ли ще ги вземем и от кого? Или всеки от нас ще даде лично по 3000 лева за финансовата енергийна пирамида и светлото бъдеще? Аз знам, че този референдум няма да е с обвързващ резултат, но знае ли го мнозинството от българите? Ако централата не бъде построена, въпреки евентуален положителен резултат на референдума, няма ли хората да се чувстват излъгани? Готова ли е иницииращата го партия да поеме този риск или смята, че техният опонент ще поеме всичките негативи?

Идеята за референдум за въпрос от такова естество е просто нелогична. Все едно да направим референдум – Да развива ли България военноморските си сили, чрез строежа на самолетоносач последно поколение и чрез набавянето на изтребители последно поколение за него? Да предположим, че резултатите от референдума са положителни. Какво следва? Кой ще даде парите? – България очевидно няма финансовите възможности за това…

Хората, които защитават идеята за провеждането на референдума, са в преобладаващата си част: а) Не особено информирани и компетентни относно енергийния сектор и в частност атомната енергетика; б) Не много образовани хора, които се влияят изключително лесно от демагогия и популизъм; в) Електорат на една определена партия и вечен радетел за една определена политическа система от миналото ни.

Оставям всеки да си помисли за истинските мотиви, които стоят зад този референдум и дали той е резултат от желанията и мечтите на над 750 000 истински патриотични българи (от които 250 000 фалшиви/призраци/чужденци)… 

{ 8 коментара... read them below or Comment }

 1. Като цяло съм съгласен с теб, като изключим предпоследния абзац. Искаш да ми кажеш, че всички хора - като се почне от Агенцията по Ядрено Регулиране и се стигне до почти 10-те частни фирми занимаващи се с Ядрена Енергетика и проектирането, свързано с нея, са:
  а) некомпетентни;
  б) необразовани;
  в) партийно обвързани с гореспоменатата политическа сила???

  За по-горното изказване за 3000лв. на човек. То и сега доста хора си плащат толкова за ток на година, а пък засега цари тенденцията цените да продължават да се качват.

  ОтговорИзтриване
 2. Така... говорим за съвсем различни неща. Аз говоря за хората, които поддържат идеята за провеждане на референдум, а ти говориш за хората, които са ЗА построяване на АЕЦ. Виждаш ли къде се разминаваме? Също така, според мен, точно тези фирми, агенции и други - независими играчи са тези, които да решат дали нещо такова може и трябва да се построи. Точно търсените експертните мнения за които говоря в публикацията. И тук обаче, тяхното мнение не трябва да се взима за чиста монета, защото те са директно заинтересовани от строежа на централата - затова трябва независим оценител (Имам някакъв спомен, че вече беше нает такъв - HSBC, чието мнение беше, че строежа би бил нерентабилен)... Но да не се отнасяме прекалено много, защото това, което аз съм написал все пак засяга референдума изобщо, а не строежа. За строежа ще пиша по-нататък.

  Колкото до тези 3000 лева... Едно е да плащаш 3000 лева на година за услуга, която ползваш (малко завишена цена, освен ако не си семейство от 10 човека с по два климатика в стая), съвсем друго е да трябва да дадеш 3000 лева индиректно (разбирай правителството да вземе от някъде другаде, я здравеопазване, я образование, я заем и по този начин да ощети теб, децата ти и внуците ти)... :)

  ОтговорИзтриване
 3. "малко завишена цена, освен ако не си семейство от 10 човека с по два климатика в стая"
  Пълни глупости!!! Само с бойлер,маслен радиатор, компютър и телевизор ги достигам тези сметки за ток!!!

  ОтговорИзтриване
 4. Значи искаш да ме убедиш, че един бойлер, радиатор, компютър и телевизор ти носят сметка за ток 250 лева на месец? Проблема е някъде при теб - аз с постоянно работещи два компютъра и климатик (+ всички други електроуреди и лампи у нас)не минавам сметка 50-60 лева. Айде, моля ти се...

  ОтговорИзтриване
 5. Ще се наложи да приемеш факта, че има и други населени места на тоя свят.

  ОтговорИзтриване
 6. Ако живееш някъде където плащаш такива пари, проблема пак си е твой. Купи си апартамент с парите за ток...

  ОтговорИзтриване
 7. Сравнението, което даваш със самолетоносача е вярно само в частта, че и АЕЦ и самолетоносачът са върхови скъпоструващи технологии. Но съществената разлика между тях, е че едното е фабрика за производство на електроенергия, а другото е бездънна яма за пари. Една фабрика има свойството да произвежда и продава продукция и следователно да печели. Сигурно не знаеш, но е редно да научиш, че една атомна централа при сегашните цени на тока , горивата и материалите работи с 800 % печалба. Усещаш ли разликата със самолетоносача. Започваш ли да чувстваш, защо беше реализиран натиска срещу България да спре 4 ядрени блока. Защото, ако сега работеха при наличието на съвременните климатици ти щеше да отопляваш апартамента си за 5 лева на месец и доставчиците на синьо гориво щяха да духат супата. Но за съжаление те са силните, те диктуват условията, те промиват мозъците.
  Хайде остани си със здраве!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Изпуснал си явно много тънката идея на това, което съм написал. Темата е за самото провеждане на референдум, а не За или Против АЕЦ Белене. За това, че смятам че мнозинството от хората няма желанието и възможността да вземе такова решение, именно заради основната прилика между самолетоносач и АЕЦ - това, че те са невероятно сложни и скъпоструващи (стратегически за националната сигурност)технологии. Не може...поправка, не трябва да има референдум по въпрос от такова естество...

   Изтриване

Архив