Posted by : Филип Миразчийски понеделник, 20 август 2012 г.


Вчера реших да изпробвам най-новата велоалея в София - тази по бул. Мария Луиза. Честно казано, останах със смесени чувства, защото самата алея беше много приятна за каране, обаче някои детайли по нейното изпълнение и по съседната й инфраструктура, ми оставиха лошо впечатление. Въпреки това, няма как да не кажем едно голямо браво, защото най-накрая в София може да се говори за нещо като мрежа от велоалеи... Самият факт, че далечни квартали като Връбница и Надежда ще са свързани с центъра на града, чрез велоалея е невероятен...

Имах път само до Централната автогара и затова не съм снимал цялата алея, която продължава и нататък по бул. М. Луиза, но планирам след 30 август, когато е откриването на втория лъч на метрото да направя един по-мащабен фоторепортаж, включващ, всичко построено и реновирано по този проект. И велоалеите и булевардите, и тротоарите и метро станциите... Така че, малко след началото на следващия месец, ще можете да видите завършения процес, тук... 

А сега, ето и няколко снимки, които показват и лошите и хубавите неща:

{ 3 коментара... read them below or Comment }

  1. Малко като пародия са тези велоалеи, ако ги сравним с тези в Холандия например. Все пак като за нещо направено в България и скалъпено, там където не е било предвидено още при строенето на пътищата е доста добре! Браво, че поне се почна от някъде!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, да, но все пак ги сварняваш със страна като Холандия, където хората почти се раждат върху колелата. Но наистина все отнякъде трябва да се почне. Затова мисля, че това е едно добро начало! :)

    ОтговорИзтриване
  3. супер е. като за Бг е цвете. какви нелепи съм виждал в Стара Загора... двупосочни, широки 50 см, на високи бордюри без рампи, завиващи под 90°, със всякакви стълбове, латерни итн по пътя... абе неизползваеми. Или във Варна, ползвани масово за паркинг.

    ОтговорИзтриване

Архив