Posted by : Филип Миразчийски петък, 17 август 2012 г.


Не планирах темата да е с продължение от втора част, но много се разпалих, задълбах малко в материята. Попрочетох тук таме по някои проучвания, анализи и т.н. и така като гледам, ако страстите в София не се успокоят може и до трета част да се стигне...

Вчера и повчера, пак имаше протести. Този път обаче, протестираха живеещите в Центъра софиянци. Недоволството им беше относно годишните винетки, които сега ще трябва да плащат, за да паркират личните си автомобили по улиците. 150 лева. На година. За втора кола - 300. А за трета 450. 

Какво се променя спрямо сегашната ситуация? Досега разрешението струваше 70-на лева годишно, което е доста смешна цена - по около 6 лева на месец... Също така, можеше да се паркира само на две-три пресечки от адресната регистрация. Сега, това разстояние е неколкократно увеличено. Другата и най-важна промяна според мен, е по-големия брой изисквани документи за получаване на винетка. Преди промените, беше пълно с коли прииждащи от периферните зони на града, но паркиращи по малките улички в центъра, защото притежават нелегално разрешително. Сега тази практика спира и съответно голям брой хора са много недоволни.

Съвсем нормално е, част от обществото да не харесва дадена промяна в статуквото. Но специално в този случай, е повече от похвално, че Общината не се огъва и не се отказва от плановете си. По мое мнение, мерките които се взимат за ограничаване на трафика и паркиралите автомобили са недостатъчни. След този текст може да разгледате информация, която съм извадил избирателно от едно сравнително проучване -  European Parking: U-Turn. Изключително препоръчително е, всеки който смята за нужно да има информирано мнение по въпроса, да го прочете. Пък и всеки, който се интересува от практиките в чуждите страни и иска да научи нещо полезно, би му се зарадвал. Накратко - в анализа се сравняват десет големи европейски града, някои по-малки, някои по-големи от София, и техните практики при регулирането на паркирането. Наблюдението е, че от акомодация на автомобилите се преминава към тяхната регулация. Точно това, което се случва и при нас. Долу съм представил само устройството на паркиране за гражданите, които живеят в платените (централни) зони. Изследването е много широкообхватно - прочетете го.

А сега нека отделим и няколко реда за генезиса на недоволството на хората. Защо? Чудя се. Защо българите не прилагат умението си за критично мислене? Защо е пълно с хора, които говорят колкото да не мълчат, от всичко разбират и са вечно недоволни? Защото до скоро всеки беше свикнал на свободия и доразграждане на двора. Всеки си правеше (а някои все още го правят) каквото си поиска. Ние сме над законите, правилата и обществения ред. Те са за глупаците. Ние искаме безплатно паркиране навсякъде, безплатно здравеопазване, безплатно обучение, безплатна храна, че и по една безплатна совалка в задния двор. Държавата майка - тя е виновна, тя и политиците в тая държава. За всичко ни искат пари, представи си. Не мога да разбера какво е това нещо. Пари да искат от обикновения отруден, честен, умен и клет българин.

Ето тези хора ме отблъскват. Тези хора биха били причината един ден аз да не искам да живея в България, въпреки огромния оптимизъм, който струи от мен.

Стига толкова. Ето го и изследването:
 
Тук можем да видим сравнение на лондонска улица, която е безплатна първоначално, после има някакви такси за паркиране, а най-накрая цените са четворно по-големи. Има разлика нали?
Цени на час за паркиране в центъра на избрани градове, повечето съизмерими със София.
В Мюнхен, винетките за местните жители са намалили дела на автомобилните предвижвания от 44% на 32%. А пък 27% от хората, които са ползвали коли, вече ползват друг вид транспорт. Ползващите градски транспорт са се увеличили от 40% на 47%.

В Амстердам цената на винетката е 150 годишно. Алтернативата ти, е да си закупиш частно паркинг място за 40 000€.

В Антверпен на всяко жилище, което се намира в платена зона, се полагат до две безплатни винетки за паркиране. Но пък, градът е 3-4 пъти по-малък от София. Подобни проблеми с трафика не могат да бъдат видяни там.

В Барселона можеш да си закупиш седмичен паркинг стикер (само един на домакинство) за 1. Забележете обаче какво е пояснено тук - това е политическо решение направено от социалисти. Всеки би се зарадвал на такова субсидирано паркиране, ако имаше същите приходи от туристи като Барселона. Схемата е подобна на София - нямаш гарантирано място и нямаш право да оставяш колата за повече от седмица на едно и също място.

 
С Копенхаген имаме най-голяма прилика. Годишна цена 93, а цените за втора и трета кола се повишават значително.

В Лондон вече става интересно. Поради огромния размер на града и различните практики в различните квартали са избрани два от тях. Първият е Уестминстър, в който таксуването е на база обем на двигателя. За автомобили над 1200cc - 132£, а за автомобили под 1200cc - 94£, мотори - 50£. Всички такси са годишни.
Вторият лондонски квартал е Айлингтън. Там схемата е дори още по-интересна. Цената се образува на база отделяните вредни емисии от автомобила. Максимална годишна цена е 200£. За по-подробно ценообразуване може да видите доклада.

В Мюнхен цената е 30 на година. 75% от местата за паркиране по улиците са частно притежавани и струват по около 960 на година.

В Париж, цената за паркиране на седмица е 3.25€, като периодът на паркиране на едно и също място не може да надвишава седем последователни дни. На Година излиза към 150.

В Стокхолм, годишната цена за винетки по местоживеене е 924€. А пък ако си само посетител, а не живееш на адреса, можеш да паркираш там за 3156 на година.

В Страсбург, цената е 120 годишно. Имаш право само на едно разрешително на жилище.

В Цюрих, цената е 160 на година, като отново място за паркиране не може да бъде гарантирано.

СРЕДНА ГОДИШНА ЦЕНА НА ПАРКИРАНЕ ОТ ЖИВЕЕЩИ В ПЛАТЕНИ ЗОНИ = 259

ГОДИШНА ЦЕНА НА ПАРКИРАНЕ В СОФИЯ ОТ ЖИВЕЕЩИ В СИНЯ ЗОНА = 75

Нека всеки сам си прави изводите, дали ставащото в София е достатъчно, нормално, добро, лошо, вредно, геноцид и т.н. Относно изказванията на много хора, че с тези огромни цени за паркиране в София се нарушавали конституционни права на хората и, че по "чужбината" хората паркирали пред домовете си безплатно... какво може да се каже... тесногръди и ограничени хора колкото искаш.

Още страшно много неща могат да се кажат и обсъдят по темата, но поста става прекалено голям, затова ще спра до тук. Ако не сте чели предишния ми пост по темата, можете да го намерите тук - Паркирането и София...

{ 4 коментара... read them below or Comment }

 1. Съгласен съм с някои неща, но цени не могат да се сравняват директно. Просто няма как - не може цената в България да е като в Германия. Иняче не на всеки му върши работа алтернативен транспорт като градския транспорт или колело например. А като се има предвид колко е зле градския транспорт в София, то изобщо не можем да го сравним с други държави. Голям проблем е, че няма по-добре устоено метро - добър градски транспорт няма как да стане само с автобуси. Проблем са и безкрайните ремонти, но те поне се правят за да улеснят движението, преди това обаче го забавят четворно. Иначе не съм съгласен че хората имат по 2-3-4 коли. Поне това не е масово, така че не съм сигурен, че това изобщо трябва да се споменава като проблем. Изобщо промените, които стават в момента не мисля че ще подобрят ситуацията в момента, но ще създаде проблеми на много хора, които няма да могат да паркират пред дома си. Ако не мога да паркирам пред дома си и не мога да ползвам градския транпорт за да стигна до работа защото е смотано устроен и последните 20 години управляващите спят и не гледат напред във времето, ами разбира се че ще протестират хората.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. По думите ти разбирам, че живееш в центъра... В такъв случай просто не мога да се съглася, че нямаш удобен транспорт наблизко. Където и да живееш в центъра имаш достъп до поне два вида градски транспорт, да не говорим, че винаги можеш да използваш колело, за да стигнеш и до по-отдалечените спирки.
   Относно цените - сравнението целеше да покаже, че те са далеч по-ниски от тези в страните по-на запад. Цената за място в Мюнхен е 960 евро на година, а при нас 75 евро.
   Друг пример, който много малко хора отчитат като положителен, че даже и недоволстват е цената на билетчето от едни лев. Това е смешно малко, защото цената за поддържане и употреба на един автобус/трамвай/тролей не се мени спрямо икономическото благосъстояние на хората в града. Независимо дали си в Париж, София или Адис Абеба, разходите за експлоатация на градски транспорт са еднакви. А тук на хората и левчето им се свиди...
   Хората, които няма да могат да паркират пред дома си, трябва да разберат, че това е техен избор, защото няма как да бъде безплатно паркирането в центъра на град с няколко милиона души население. Това трябва да се регулира. И не разбирам защо хората от центъра виждат 150-те лева годишно като ограничаване и тормоз. Това е ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА цена, специално за тях...

   Изтриване
 2. Интересно сравнение, но е добре сравненията от този тип да са по-всеобхватни, защото кратка справка с Гугъла показва, че в Копенхаген, с който се сравнява София едно билетче за метрото струва 24DKK, или 6,30 лева. И това е цената за пътуване през две зони, най-скъпият билет за всички зони е 108 крони, или някакви си 28 лева, забележете (!) за едно пътуване!

  За да се възприеме по-лесно страната на простестиращите, може да се помсили върху следното предложение: Нека да вдигнем билетчето за градския транспорт на 5 лева, защото "С Копенхаген имаме най-голяма прилика" (цитатът е от горния текст), а там е даже 6,30.
  Как ви се струва, даже един лев по евтино, защото сме по-бедни и живеем в социално отговорна държава!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Сравнението обхваща само типовете регулиране на паркирането в градовете, а не цялата транспортна структура.
   Второ - аз съм на мнение, че сегашната цена на билета от 1 лев е ниска, но както знаем, и най-ниското покачване от 0,20 стотинки на 2-3 години, води до огромно разбунване на духовете в обществото и се вдига олелия до небесата, за злите политици, които ни грабят и ни подлагат на геноцид.

   Изтриване

Архив