Posted by : Филип Миразчийски понеделник, 30 юли 2012 г.

Снимка: Столична община
От 01.09. тази година, в сила влизат нови правила за паркиране в София. Има разширение на обхвата на действие, чрез Зелена зона, която обхваща още по-голяма част от центъра, но е с 50% по-евтина от Синята зона. Синята зона пък, ще струва 2 лева на час, вместо досегашния 1 лев (не достатъчно увеличение, по мое мнение). Пълната информация за промените можете да прочетете тук, а пък по-подробна карта на улиците обхванати от зоните, можете да видите тук.

Аз лично, отдавна чаках повишаването на цените за паркиране, защото в краткосрочен план, те са единственото нещо, с което може да се борят задръстванията по централните улици. Получава се обаче, ставащото традиционно за България явление, ала вечно недоволни мизантропи, при което хората не са доволни от задръстванията, но не са доволни и от мерките, които се взимат срещу тях. Мрънка се като стоим в задръстване, мрънка се и, ако някой предложи вместо кола да се ползва градски транспорт или колело. Мрънка се, че по кварталите няма къде да се паркира, а същевременно всеки втори има по 2, 3, 5 коли . Мрънка се, че няма пари за строене на паркинги, но всеки се чуди, кой данък да укрие, кое билетче да не плати и се търсят всякакви възможни и невъзможни начини да надцакаме тая мафия държавата... Един вид, добре дошли в света на вечно недоволния и вечно най-хитър, Бай Ганьовец.

По социалните мрежи и медии наблюдавах поредните словоизлияния на объркани хора, които само знаят да плюят. Да плюят и да замърсяват общественото пространство с глупавите си обиди, псувни и каруцарски разсъждения. Честно, това е едно от не многото неща, които ме изкарват извън кожа и просто не мога да понасям такива личности. 

Никой, никого не задължава да се качи на колата си, да паркира в центъра и да плати "високата" цена от 2 лева. Напротив, с покачването на тарифата се цели обезсърчаването на това действие. Обезсърчаването на собствениците на 20 годишни таралясници да паркират всеки ден в центъра на града, само защото те "на градскиО транспорт нема па да се возат". Истината е, че за да ходиш с кола на работа в центъра, трябва да си наистина глупав човек. И ако аргументи като - "излишно замърсяваш въздуха" или "отнема ти повече време, въпреки че си седиш на мекичко" не вършат работа при глупавия човек, то финансовия аргумент определено би трябвало да помогне. Защото на средностатистическия българин може да му повлияеш единствено като му бръкнеш в джобчето, иначе нищо друго не го интересува...направо пей сърце!

Друго нещо, против което се протестира, е таксата за хората, които живеят в рамките на зоните за паркиране. Видиш ли, те имали право да си паркират пред дома и как така ще им взимат пари. Ами, ако си имаш вътрешен двор или гараж, паркирай си и лодката ако искаш. Но да твърдиш, че имаш някакво по-голямо право от мен (визирай безплатно) да паркираш на ОБЩЕСТВЕНА улица, само защото ти живееш на нея, е невъобразимо нахалство. Все едно пред улицата на моя блок (извън центъра на София), на "моето си място" да паркира непозната кола и аз да и нарежа гумите... Никой няма абсолютно никакво право да смята своя случай за изключителен. Всички плащаме. С тази разлика, че аз ще трябва да платя 2 лева на час, а пък някой чиито адрес е в центъра, плаща 150 лева на година. Ако аз искам да паркирам целогодишно в центъра, и то не по 24, а по 8 часа на ден, ще платя точно 5840 лева. Тъй че, айде много моля да не говорим за несправедливост. 

А и, за хората, които винаги дават аргумента - "това само в България го има" и изкарващи нещата, които тук се случват, някакви небивали сатанински действия на държавата и тръбят за провеждания геноцид над бълкарскиО народ - очевидно е, че те никога не са напускали уюта на родната си стряха, камо ли да прекрачат извън границите родното село... и предизвикват само усмивки от дълбоко съжаление за ограничеността и конспиративната им параноя...

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив