Posted by : Филип Миразчийски понеделник, 4 юни 2012 г.


Вчера забелязах, че по входовете на блоковете в квартала, в който живеем с Ади, и този на родителите ми, са разлепени тези плакати от общината. Доста добра инициатива, имайки предвид нивото на подготвеност на хората за бедствия. Надявам се само хората да ги прочитат, а да не ги подминават оправдавайки се със забързаното си ежедневие.

На сайтовете на софийските общини също така вече трябва да са качени и карти с най-близките лечебни заведения, палаткови лагери и други важни места, които трябва да знаем. Ето я картата на Община Красно село:
В светлината на скорошните събития (среднощното земетресение в София и Перник), с Ади решихме да направим нещо, което отдавна замислям. План за евакуация и чанта с провизии достатъчни за оцеляване 2-3 дена. 

Това беше първото по-силно земетресение, което преживяваме и беше достатъчно стряскащо, имайки предвид че дори нямаше по-сериозни разрушения, жертви или прекъсвания на жизненоважни услуги... С Ади бяхме толкова изненадани, че успяхме единствено да си вземем ключове и малко пари, преди да се изстреляме към колата.  

Принципно, аз съм човек, който реагира адекватно при кризисни ситуации. Когато влизаме в големи или препълнени с хора помещения, първата ми работа е да видя къде са аварийните изходи и да обмисля възможен план за бърз изход. Винаги знам кои са жизненоважните неща за мен и Ади и винаги оставям нещата си на едно и също място.

Не мога обаче да се начудя на хора, които казват, че прекалявам, хора които пренебрегват сигурността си постоянно, успокоявайки се с мисълта, че на тях нищо не може да се случи. "Няма за какво да се страхувам и да си правя чантички с аспирин, ние не сме в Калифорния" - казва баща ми и въпреки всичко притичва навън по къси гащи в нощта на земетресението...
Той е прав, не трябва да се страхуваме, а трябва да се подготвяме... По-добре е да имаме план и чанта с провизии и да не ги използваме никога, отколкото да ни трябват и да ги нямаме...

Ето и моите съвети, как да процедираме при земетресение. Ще пиша за него, тъй като вероятността от такова е доста по-голяма от всичко друго, но все пак няма да ни навреди, ако прочетем и опътванията на общината за действие при други аварии. P.S. Следването им или неследването им е изцяло на лична отговорност!

Преди бедствието:
1. Проучете околностите на мястото където живеете. Научете къде се намират аптеките, болниците, супермаркетите, бензиностанциите, оръжейните магазини, големите открити пространства и ако има такива - бункерите.
2. Ако имате кола, никога не я дръжте без бензин или със съвсем малко на дъното. Никога не се знае кога ще трябва да изминете по-дълъг път, а зареждането в случай на бедствие не е добра идея, тъй като се образуват много дълги опашки по бензиностанциите.
3. Разчистете изхода си за бягство, не струпвайте неща на входната врата, а ако съседите са напълнили стълбището с непотребните си мебели, помолете ги да ги махнат.
4. Разберете се с всичките членове на семейството за едно място, на което да се съберете в случай че бедствието ви завари разделение. Разберете се също така и за едно две резервни места.
5. Подгответе си чанта с най-важните неща, която да можете да вземете за секунди и да не губите време за събиране. Винаги имайте дебели обувки, които да можете лесно и бързо да обуете.
6. Не слагайте тежки и опасни предмети на високо, опитайте се да закрепите всичко, което има опасност да падне и да причини наранявания.

Какво да съдържа чантата:
1. ФЕНЕР
2. БАТЕРИИ + РЕЗЕРВНИ БАТЕРИИ
3. МИНЕРАЛНА ВОДА (2Л. НА ЧОВЕК)
4. СУХИ ХРАНИ, ЕНЕРГИЙНИ БАРЧЕТА, ЯДКИ, КОНСЕРВИ
5. КИБРИТИ + ЗАПАЛКИ
6. ЛЕКАРСТВА (АУЛИН, АНАЛГИН, ПАРАЦЕТАМОЛ, СПИРТ, РИВАНОЛ, ПАМУК, ЛЕПЕНКИ, МАРЛИ, АКТИВЕН ВЪГЛЕН, ЙОД, БЕЗОПАСНИ ИГЛИ, САПУН, ЛАТЕКСОВИ РЪКАВИЦИ, ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ РАЗСТРОЙСТВО)
7. КЪРПИЧКИ (СУХИ + МОКРИ)
8. КОПИЕ НА ВСИЧКИ ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ
9. ДЕЗИНФЕКТАНТ
10. МАЛКО БЕЛИНА(1 КАПКА НА 3Л. ВОДА Я ПРЕЧИСТВА ЗА 30 МИН.) + КАПКОМЕР ИЛИ ТАБЛЕТКИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА
11. НОЖИЦА, НОЖ, КОНЕЦ, ИГЛА, ТЕРМОМЕТЪР, ВАЗЕЛИН, МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА ОТВАРАЧКА
12. ПЛАСТМАСОВИ ЧАШИ И ПРИБОРИ
13. ИЗОЛИРБАНД, КЛЕЩИ
16. ЛИСТА, МОЛИВ, ХИМИКАЛКА, МАРКЕР
15. ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, ПЛИКЧЕТА
16. КОМПАС, КАРТА, СВИРКА, ВЪЖЕНЦЕ
17. РАДИО С АНТЕНА И БАТЕРИИ
18. ПО ЕДИН КОМПЛЕКТ ДРЕХИ НА ЧОВЕК (ПАНТАЛОН, БЛУЗА, БЕЛЬО, ЧОРАПИ, ШАПКА)

Не е кой знае колко много работа, а за едно средностатистическо 4 членно семейство стига една по-голяма раница или пък две по-мънички. Нашата чанта седи непрекъснато до входа на апартамента, та да можем веднага да я вземем и да излезем...

По време на бедствието:
1. Опитайте се да запазите спокойствие. Ако не можете, следвайте действията на този, който е най-хладнокръвен. Не крещете! Не бягайте панически! Това не помага с нищо, а шанса нещата да се влошат е доста голям.
2.  Не е безопасно да се застава под маси, чинове или легла както са ни учили още от деца. Практиката показва, че оцеляването при тези случаи е минимален процент.
3. Ако не можете за избягате бързо, най-безопасно е да се легне или застане в поза "ембрион" отстрани до легло, маса, скрин, хладилник или диван. При срутване на горни етажи, около тези мебели и уреди се образува т. нар. триъгълник на живота. Доказано е, че най-често в такива образувани пространства при срутване се намират оцелели хора.
4. Заставайте под врати, само ако те са на наистина носещи стени. В противен случай те не са толкова безопасни колкото ги изкарват. За тази цел трябва предварително да знаете кои са носещите стени на блока.
5. Не използвайте асансьори в никакъв случай. Не бързайте да слизате по стълбите, тъй като те са отделна структурна част от блока и при земетресение се клатят с различна честота, което при натоварване може да доведе до срутване, дори на блока да му няма нищо.

След края на бедствието: 
1. Следвайте предварително подготвения си и научен план  за действие.
2. Вземете всичко нужно, възможно най-бързо. Спрете тока, газта и водата. Напуснете блока спокойно, без да бързате по стълбите. Ако хората са в паника и тичат надолу, кажете им, че това е опасно и ако не ви послушат, изчакайте ги да слязат. 
3. Отдалечете се на възможно най-откритото пространство, далеч от високи сгради, нестабилни конструкции или дървета. Никой не казва, че блокове ще падат, но една керемида падаща от 5 метра е достатъчна да ви вкара в кома. 
4. Свържете се възможно най-скоро с всички роднини и приятели, за които се притеснявате. 
5. Следете медиите и официалните източници за ръководствия за действие и информация.

Ето и два много добри и и подробни сайта, съдържащи информация и съвети за действие подобни на моите:

Ако смятате, че това, което прочетохте може да бъде полезно на някого...разпространете го на познатите си, а те да го разпространят на техните познати. За доброто на всички ни е, ако хората имат поне малко по-добра представа и подготовка за действие в случай на природно бедствие...

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив