Posted by : Филип Миразчийски понеделник, 7 май 2012 г.

Източник: http://francoishollande.fr
От вчера французите са с нов президент. Социалистът Франсоа Оланд спечели с разлика от малко пред 4% пред досегашния президент Никола Саркози. Победата беше сравнително очаквана, имайки се предвид финансовата и икономическа ситуация във Франция и изобщо в целия свят.
Източник: The Economist
Саркози беше отчасти полезен за французите, въпреки че много от тях не го признават.  През 2007 година, самият той каза, че Франция има нужда от промяна. Веднага след това удари Световната криза и за негово нещастие той се оказа лош пророк... Много от започнатите реформи за преодоляване на кризата не бяха завършени отчасти поради самата финансова криза, отчасти поради липсата на политическа воля. Не може да се остави настрана и външната политика на Саркози, която има доста успехи, но и не малко провали. 
Въпреки, че във Конституцията на Петата република президентът е посочен като изключителен отговорник за външните отношения, при Саркози това право достигна нови измерения. Просто президентът се опитваше да е навсякъде, при всекиго, по всяко време - затова и беше наричан Хиперпрезидент. Френски дипломати са свидетелствали, колко ограничено е тяхното влияние, а Министъра на външните работи разбираше за събитията по света от вестниците. 
Едва няколко месеца, преди изборите, от Саркози започнаха да се чуват и популистки възгласи като например планът на стойност 430 млн.  за намаляване на безработицата и връщане на страната към икономически растеж.За господин Оланд обаче, не може да се каже, че не прибягваше към популизъм по време на кампанията му. 
Една от най-важните точки в програмата му, беше именно 75% данък на хората с доходи над 1€ млн., което не би довело до нищо друго освен прах в очите на по-бедните французи и отлив на капитали от Франция. Също така и данъчните облекчения създадени от Саркози трябва да бъдат премахнати... 
Както той веднъж се изрази: "Не трябва да се стремим към ограничения и затягане на бюджетите, а към растеж на икономиката..." Към какъв растеж питам аз, чрез увеличаване на данъците и прогонване на големите капитали? Може би следващата стъпка е да се национализират всички бизнеси със годишна печалба над 50€ млн. и акциите да се раздадат на народа? 
Докато държавният дълг възлиза на около 80% от БВП, бюджетен излишък не е имало от три десетилетия а безработицата е около 10%, Оланд говори за "социална справедливост" без да предлага решение на нито един от тези проблеми, като даже има голяма вероятност те да се усложнят допълнително.
Следващото нещо, което ще сложи поредната пръчка в икономиката на Франция е обещанието за назначение на 60 000 нови учители. Освен, ако те не работят на добра воля за лично удовлетворение, не виждам как това действие ще има положителен ефект. И между другото, поздравления за господин Оланд, изключително добър начин да си спечелиш 60 000 гласа без никакви усилия!
Пенсионната възраст, пък която беше увеличена от Саркози на 62 години, ще бъде върната на 60. Решение, което на фона на застаряваща Европа, не обещава добри дни за младите французи. 
Новият президент на Франция, се е зарекъл да бъде преразгледан и променен Европейския договор за финансова стабилност, който Саркози подписа с особено желание. Отново прибягвайки до популизъм и казвайки, че французите не трябва да поемат отговорност за другите европейци, и същевременно германците отказвайки да преглъщат трудностите сами, Оланд би могъл да забави Френско-германския двигател на ЕС, което да повлияе на всички нас, дори и в далечна България...

Склонен съм да кажа, че ако имах възможност, определено бих гласувал за Саркози на вчерашните избори, и да избера по-малкото зло, само, за да не е социалистът Франсоа Оланд новият президент на Франция.... За нещастие обаче, французите гласуваха вместо мен. Предадоха се на популизма и избраха лесния път, пътят, който никога не води до успех... Всички знаем историите за френската армия:

What do you call 100,000 Frenchmen with their hands up?
The army.
 
How can you recognize a French veteran?
Sunburned armpits.

Why are there so many tree-lined boulevards in France?
Germans like to march in the shade.

Why did it take Germany three days to conquer France in World War II?
Because it was raining.
 
Why do the French get more votes in the U.N.?
They vote with both hands.
 
Why is the French fighter plane called the Mirage?
It doesn't exist.
 
Why don't they have fireworks at Euro Disney?
Because every time they shoot them off, the French try to surrender.
 
Why is the French Foreign Legion the only decent fighting force in the whole French Army?
Because it's made up of foreigners.

What does the new French flag look like?
A white cross emblazoned on a white background.
 
What's the shortest book ever written?
French War Heroes.
 
What is the first thing the French Army teaches at basic training?
How to surrender in at least ten languages.
 
Why did the French celebrate their World Cup in 1998 so wildly?
It was their first time they won anything without outside help.

Why do the French have glass bottom boats in their Navy?
To see all their other ships.
 
What did the mayor of Paris say to the German army as they entered the city in World War II?
'Table for 100,000, monsieur?'
 
Why are the French afraid of war?
You would be, too, if you had never won one.
 
How do you stop a French army on horseback?
Turn off the carousel.

What's the best thing about being French?
You can surrender at the beginning of the war and somebody else will win it for you.
 
'I would rather have a German division in front of me than a French one behind me.'
General George S. Patton.
 
How do the French advertise surplus World War II rifles for sale?
'Never fired, only dropped once.'


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Архив