Posted by : Филип Миразчийски неделя, 6 май 2012 г.

        Студентски град през 1970г. - В дясно е поликлиниката...           Източник: www.lostbulgaria.com
Студентски град в София е едно много специално място, през което са минали цели поколения българи, оставяйки много неща след себе си. За нещастие, най-често те са били мръсотия и изпочупени и окрадени общежития. Ситуацията не е много по-различна и в последните години.

Студентски град заема и едно важно място в живота ми, тъй като прекарвам там голяма част от ежедневието ми. Затова, ето какво според мен трябва да се направи и промени от отговорните институции, за да може да придобие поне малко по-европейски вид.

1. Краен час на влизане в общежитията и затегнат контрол. На всички ни е ясно, че няма как млади хора да се заключат по стаите в 22 часа, и никой не трябва и да се опитва да прави такова нещо. Всеки трябва да е свободен да излиза, обаче след 24 часа никой не трябва да може влиза. Всеки си прави сметката. Слага се сериозна пропусквателна система с магнитни карти и примерно 5-6 цифрен персонален код и работата е готова. Първо, не всеки ще може да влиза където си поиска и второ, ако си пиян като талпа, по-трудно ще влезеш. Също така човекът от охраната, не трябва да е някой пенсионер, спящ по цяла нощ.

2. Камери свързани с полицията или СОТ ще решат донякъде проблема с престъпността и пиянското хулиганство. Слагат се на ключови места, пред дискотеки, барове, тъмни алеи и т.н., както и по входовете на общежитията и университетите и готово. След последния нещастен случай, завършил със смърт съвсем наскоро, министър Цветанов каза: "Не можем да сложим до всяко общежитие полицай". Е, добре че не живеем в 18 век и имаме това чудо на технологията - CCTV...

3. Реновиране и саниране на всички общежития, столове и сгради на университети. Това е изключително важен критерии, за подобряването на начина на живот в Студентски град. Няма как да живееш в пълна кочина и мизерия и да очакват от теб да не се държиш като прасе. Също така качеството на студентските столове, в които не е стъпвал крак на служител от РИОКОЗ, сигурно от поне 10 години, трябва да бъде спешно повишено! Недопустимо е лелките да пипат храната с ръце, приборите и чиниите само да се изплакват под силна струя вода, а понякога недружелюбни хлебарки да делят маса с теб.

4. Поставяне на възможно най-много административни пречки пред създаването на дискотеки и барове и пълна забрана на строежа на нови сгради с такава цел, дори и те да са тъй-нар. временни (без бетонни основи, де факто нещо като павилиони, ама не съвсем ;) Няма място за спор, вече има предостатъчно, че даже и излишно много такива места.

5. Инвестиция в парковата и рекреационна система е нещо, което в последно време се случва, но не достатъчно. Паркове и градинки има много, но те са често неподдържани и занемарени или изядени от столовете на някое кафене. Трябва от време на време да мине по една косачка из квартала, току виж сме открили нещо, което е било скрито в джунглата. 

А сега и малко снимки, като ще бъда позитивен и ще покажа първо добрите примери:

Реновирани и реновиращи се в момента сгради на ТУ:Футболни игрища, които макар и платени, рядко стоят празни!Едни от немалкото реновирани и ремонтирани общежития:


Тази градинка в момента я правят :)

Една от най-хубавите площадки в квартала, заедно с безплатно футболно игрище до нея.
В последно време, баровете поне са почнали да облагородяват и озеленяват наоколо...

А това е единствения парк за скейтборд и т.н. в София!Всички лампи в най-големия парк са фотоволтаични!Лошите примери:
Поликлиниката + рандом будки с магазини...


Запусната градинка...
Стол №4, пред който е превърнато в мини битак!


Току що са изникнали поредните временни постройки...


Небезизвестният Club 35, изял цялото пространство пред Блок 35...
 Изоставени постройки...
 
Без коментар...
Манджа стрийт... или по-скоро Тотална Липса На Хигиена стрийт...
Общежития, спешно нуждаещи се от ремонт...
 
Зала "Христо Ботев", която е оставена на саморазруха...
 
Кълбото ????

Пазарът - познатата ни на всички кочинка...


 Зимният дворец - превърнат в долнопробни дискотеки....


Една от трите детски градини, която е направена от...  временни, метални сглобки ???

И най-накрая - мястото, на което са събрани 90% от чалготеките в Студентски град... и трябва да изчезне... 
 
Забележете, че чалготеката и стола, делят една сграда..
И като заключение, ето и една карта на Студентски град, която направих:


{ 6 коментара... read them below or Comment }

 1. Не може някой, само защото не ходи в даден тип заведения, да ги нарича "долнопробни", без да е влизал в тях! Защото ако беше, никога не би дал това им определение - едно от най-луксозните заведения е именно Мега Денс Център! Такива неща говорят за предубеденост на автора и дори да е написал верни неща в статията, то за незапознати с материята сериозно поставя под съмнение достоверността на всички изредени в нея точки.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Долнопробността, няма нищо общо със интериора или "луксозността" на дадено заведениe, а с нещо друго... ;) И все пак, важната част на изречението, в което се споменава "долнопробен" е "Зимният дворец е превърнат в..."

   Изтриване
  2. Авторът не говори за шаренията и луксозността в заведенията, а за "селянията" налегнала като цяло образованието ни и най-вече Студентски град. Би трябвало това място да приютява хора, които искат да учат и да им създава условията за това. Това ще рече - повече библиотеки,места за отдих и т.н ,а не безброй кафета,дискотеки,барове,дюнерджийници и прочие. Съмнявам се да е предубеденост това, че в Студентски град 80% от хората са дошли да се напият,напушат и да си разиграват коня на воля, защото са успели да додрапат "на Софията". Показателно е, че на година има за жалост поне 2-3 случая на наръган,убит и т.н. студент.

   Вместо Студентски град да насърчава чрез средата си модел на поведение на нормални,отговорни и мислещи млади хора се получава така, че средата и младежите(80те %, все пак има и хора знаещи защо са там) вървят ръка за ръка. И така до кога?

   От: Запознат с материята

   Изтриване
 2. Анонимен, дори коментарът ти пръщи от анонимност!

  До автора! Прекрасна статия. Подробен и показателен снимков материал! Браво!

  ОтговорИзтриване
 3. Браво,Фили!
  Съгласен съм с всичко казано(а и как бих могъл да не съм...)Точките 3 и 5 според мен са тези над които трябва да се обърне основното внимание.Ако не друго поне за по-красива картинка :).Охраните,90% са пенсионери,тук там свестни като в моя блок и в още няколко ,но в останалото мнозинство са буквално спящи.Дискотеките съсредоточават в себе си едно нещо наречено пари,които отиват в ръцете собствениците и от там в много други джобове,така че това трудно ще се промени.Но поне може да се спре сглобяването на още такива контейнери бълващи деградация.
  Keep on moovin' или по-скоро blogin' ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Чудесна статия :)
  Предполага се, че Студентският град е място за учене... в нито един от студентските градове, в които съм била по Европа няма такова нещо.... най- много да има 1 кръчма в цял студентски град, в която се играе билярд и се разцъкват джаги, а и да не забравя, работното време е до към 1,00ч. Дискотеките, баровете и кръчмите са разположени извън Студентския град. Иначе на повечето места в студентския град е имало поне по 1 библиотека, която работи денонощно. Ако някой се интересува мога да представя данни :)

  ОтговорИзтриване

Архив